Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fehérvárcsurgó: gasztro-akadémia a Károlyi-kastélyban

 Fehérvárcsurgó: gasztro-akadémia a Károlyi-kastélyban
Bódi Ágnes

Másodszor adott otthont a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély az Accent Hotels támogatásával a Károlyi-gasztroakadémiának, amely amellett, hogy a francia és a magyar étkezéskultúra izgalmas párosítására törekszik, céljául tűzte ki egy mindenki számára nyitott világszínvonalú oktatási központ létrehozását is.

A fehérvárcsurgói kastélyban mindig történik valami, ami miatt nyüzsgő az élet. Nem annyira, mint abban az időben, amikor még lovashintók gördültek be a kastély udvarába, és fényes estélyeket adtak, meghívva rá a nemesség krémjét.

Akinek a háború után erre vitt az útja, az 1946-tól a Fővárosi Gázművek üdülőjét, majd 1949-ben görög gyerekek menekültotthonát látta benne. Később, 1955–79 között az épület magyar állami nevelőotthonként működött. Végül, miután már senki nem törődött a kastély állagának a megóvásával, az épülettömb annyira leromlott, hogy ki kellett üríteni.

A 19. század derekán épített klasszicista kastély tulajdonjoga az államé (ezt a jogot jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja), a teljes vagyonkezelést és üzemeltetést a gróf Károlyi-család, illetve az ő tulajdonában levő részvénytársaság végzi, mely 2001-től erre 99 évre szóló jogot kapott. A felújítás 2003-tól banki és állami támogatások, 2009-től pedig 500 millió forintos európai uniós forrás segítségével zajlott.

Károlyi György, Fejér vármegye és Székesfehérvár egykori főispánja, Károlyi József unokája Párizsban élt egyéves korától, a rendszerváltást követően látogatott feleségével először az óhazába, megtekintendő a romos kastélyt. Létrehozta a nagyapjáról, gróf Károlyi Józsefről elnevezett alapítványt az üresen álló és rossz állapotú fehérvárcsurgói kastély újjáépítése és kulturális központtá alakítása céljából. A kastély mára már a régi fényében ragyog.

Nem volt egyszerű a felújításban közreműködők dolga, miután a kerti szökőkúton kívül csak egyetlen szék maradt meg a régi berendezésből. Szerencsére érkeztek az újra berendezendő könyvtárhoz értékes adományok, mindenekelőtt a Párizsban élt Fejtő Ferenc (1909–2008) hatezer kötetes könyvtára és iratanyaga; a kastély bibliotékájában francia, magyar, angol, olasz és német nyelvű műveket őriznek…

Megállunk egy elismerő oklevél előtt: gróf Károlyi Józsefné kapta az angóragyapjas nyúltenyésztők országos szövetségétől, mután 1937-ben a külkereskedelmi hivatal aranyérmét nyerte el a legnagyobb összteljesítményt elérő angoragyapjas nyulaival.

Az egyik múzeumtól két, hatalmas festményt kapott vissza a Károlyi család, a 18. századi velencei festő, Francesco Fontebasso munkáit, amelyeknek részletein a szalonban elhelyezett székeken megpihenve lehet álmélkodni. A Károlyi-család gondolt a látássérültekre: a termek egyikében a teljes kastély és kert makettjét látássérülteknek is értelmezhető módon készíttette el és állította ki.

A kastélyban sok kulturális programot szerveznek, a többi között az akár tízezer látogatót vonzó európai dísznövény- és kertművészeti napokat. Rendeznek itt hangversenyt, könyvbemutatót, fénykép-kiállítás is.

Varga Gergely, a kastély séfje diákokkal.

És ezen a helyen tartják a gasztroakadémiát is, amelynek célja az élelmiszer-alapanyagok okos kiválasztása, továbbá a gasztronómia új irányzatainak megismertetése. Erre nemcsak minket, újságírókat hívtak meg, hanem olyan diákokat is, akik megismerkedhettek a kiemelkedő minőségű termékekkel, új ételkészítési eljárásokkal, valamint megtekinthették a kastélyt, megismerkedhettek a Károlyi-családdal, az akkori idők hagyományaival, kultúrájával.

Tavaly kísérletképen tartották meg az első gasztroakadémiát, amely olyan jól sikerült, hogy az idén újra megrendezték. A gasztronómia szerelmesei interaktív főzőműsorok révén ismerkedhettek meg a legújabb technológiákkal, illetve a francia és a hagyományos magyar konyhával. Az akadémia háziasszonya, a főzőműsorairól ismert Marton Adrienn a kastély történelmének ismertetése után nyitotta meg a rendezvényt. „Bár minden hasonló esemény ekként kezdődnék: friss pékműhely-illatban, hangulatos zene kíséretében” – mondta.

A múlt emlékei ruhában megelevenítve.

Varga Gergely, a kastély séfje, a legmodernebb konyhatechnológiai eljárásokkal ismertette meg a közönséget, az érdeklődők a Kreinbacher-birtok és a Best Western Plus Lakeside Hotel séfjének interaktív főzőkurzusára is ellátogathattak. Az akadémia a kurzusok mellett szabadon látogatható programokkal színesítette a kétnapos rendezvényt, bemutatva a borkultúra és a kézműves ínyencségek világát. A pincében sorakozó standok között a látogatók a lekvár- és sajtkülönlegességek, sőt, a francia péksütemények ízvilágával is megismerkedhettek; a kastély más termeiben koktél- és borbemutatóval várták őket.

A helyi idegenvezető segítségével a résztvevők a 6000 négyzetméteres lakható területű, 1844–61 között épült neoklasszicista kastély lélegzet-elállító díszes termeinek történetét és a Károlyi-család múltját ismerhették meg. Fejér megye gyöngyszeme azonban nem csupán történelmi értékeivel varázsolja el a látogatókat. Az 1994-ben létrehozott Károlyi József Alapítvány célja – a kiemelkedő értékű történelmi műemlék rehabilitációja mellett – a közérdeket szolgáló kulturális kezdeményezések támogatása is. Épp ezért a kastély könyvtárterme, a Festetics-terem vagy épp a zeneterem is rendszeresen otthont ad kulturális, zenei, vagy épp akadémiai rendezvényeknek.

A kastélyszállót körülölelő 50 hektáros védett parknak köszönhetően a térségünkben egyedülálló Károlyi-gasztroakadémia egyszerre nyújt szakmai fejlődési lehetőségeket és minőségi kikapcsolódást. Az Accent Hotels által üzemeltetett Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant egész évben várja a látogatókat.

A Károlyi-család által támogatott kezdeményezések között a gasztro-akadémia újdonsült irányzat, emellett egyedülálló kezdeményezés is a régióban, szakmai értékét tekintve kiemelkedő.