Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bélyegnapi blokk, karácsonyi bérmentesítők

Bélyegnapi blokk, karácsonyi bérmentesítők
LigetPress

A Magyar Posta kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszönti a hazai bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a bélyegnapot, melynek háromnapos eseménysorozata ma kezdődött a budapesti Stefánia palotában. Ugyancsak ma jelentette be a posta a karácsonyi alkalmi bélyegek megjelenését.

Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. A bélyegblokkon található 300 Ft-os felár összegét a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Az 1867. évi osztrák–magyar kiegyezés nyomán az 1868:XLI. törvénycikk rendelkezett a Magyar Királyi Honvédség felállításáról, amely kezdetben gyalogságból és lovasságból, majd 1913-tól tüzérségből is állt. Első főparancsnoka Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajos (1833–1905) főherceg, lovassági tábornok volt, aki az 1866-os porosz–osztrák háborúban szerzett érdemeiért a Katonai Érdemkereszt hadidíszítménnyel kitüntetésben részesült, 1898-tól pedig az érdemjel ékkövekkel berakott, különleges változatát viselhette. Az értékes kitüntetést és viselőjét a 120 forint névértékű bélyeg ábrázolja.

A 155 forintos bélyegen a honvéd lovasság két jellegzetes tárgyi emléke látható. Az osztrák–magyar közös hadsereg 1869 M csákóját a Magyar Királyi Honvédség is átvette. A honvéd csákókat a csákócímer (a képen az 1891-i változat), a fehér lószőrforgó, illetve az arany zsinórok és paszományok meggyvörös beszövése különböztette meg a közös hadseregéitől. Az egyes huszárezredeket a csákók eltérő színe mellett a fejfedő bal oldalán elhelyezett ezredszám jelölte. A bemutatott csákó felső pereménél körbefutó paszomány hadnagyi–főhadnagyi rendfokozatra utal. Az 1904 M lovastiszti szablyát az osztrák–magyar haderő lovas, illetve lovasított (például tüzér) alakulatainak tisztjei számára rendszeresítették.

Az 500+300 Ft névértékű, feláras, sorszámozott blokkon a Stefánia Palota homlokzatai és belső terei tekinthetők meg. Az 1895-ben Park-Club néven megnyitott épület létrejöttének fő célja, hogy helyet adjon a nemesség társasági összejöveteleinek. Az egyemeletes ingatlan magas és tágas belső terekkel, széles erkélyekkel, lépcsőkkel a kor főúri ízlésének mindenben megfelelő elrendezésben épült meg neobarokk stílusban. A második világháborúban megsérült létesítményt teljesen fölújították, és a Magyar Néphadsereg reprezentatív épületegyütteseként szolgált. Hivatalos elnevezése 1993 óta Stefánia Palota, és továbbra is a honvédség kezelésében áll.

A bélyegsor elsőnapi borítékján az 1869 M honvéd gyalogsági csapatzászló stilizált ábrázolása látható, a blokk elsőnapi borítékját a Stefánia palota főhomlokzata díszíti.


A Magyar Posta az idei karácsonyi ünnepeket forgalmi bélyeg kiadásával köszönti. A jókívánságok postára adásához használható újdonság – a tavalyihoz hasonlóan – értékjelzés nélküli, "Belföld" felirattal ellátott, öntapadós bélyeg, ami alap- és speciális változatban is megjelenik. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális változat öt bélyegképes kisívben, aranyszínű fólia felhasználásával készült. Az ünnepi hangulatú bélyegképen angyal, a borítékon karácsonyfa, az alkalmi bélyegzőben pedig csengettyű motívuma látható egységes ornamentikus stílusban. Az újdonságot Nádi Boglárka grafikusművész tervezte, a Pátria Nyomda Zrt. gyártotta. 

December 3-26. között a posta különleges karácsonyi bélyegzéssel látja el az alkalmi bélyeggel ellátott küldeményeket.