Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. március 4. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739346. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Moniphone: őriz és figyel – személyfelügyelet magyar mobiltelefonnal

Moniphone: őriz és figyel – személyfelügyelet magyar mobiltelefonnal
(Tudósítónktól)

Elemekből személyre szabható mobiltelefont mutatott be ma a MOHAnet Mobilsystems Zrt. A magyar fejlesztésű készülék az élet minden területén használható – az erre a célra szolgáló internet-csatornán – állandó online elérhetőség mellett. A Moniphone készülék előtt igen nagy jövő áll.

Eddigi sokkészülékes kínálatát egyetlen, építőkockákból összeállítható termékre cserélte a MOHAnet Mobilsystems Zrt., miáltal gazdaságos és újra hasznosítható eszközzel lépett be a telefonos távfelügyelet nemzetközi piacára. Ma bemutatott Moniphone táv-felügyelhető mobiltelefonja máris öt, rövidesen akár kétszer annyi célra lesz használható. Megalkotói hivatásos és lakossági alkalmazásra egyaránt ajánlják, mivel idősek segélyhívó készülékeként vagy fizikai dolgozók munkaeszközeként szolgálhat a mobilkészülék.

Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója (a képen) elmondta: az új fejlesztésű telefon alapötletét az elektromos hulladéktermeléssel szemben fellépő Dave Hakkens „phonebloks” koncepciója adta. A 28 éves holland férfi olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely a használati területek szerint ruházza fel a telefont hardverelemekkel.

A Moniphone is ezen a gondolaton alapul. A MOHAnet fejlesztői olyan személy-felügyeleti telefont terveztek, amely a használói igények szerint alakítható, és használat közben – a megváltozó szükségletnek megfelelő konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra) mellett számos kiegészítővel gazdagítható: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkód-olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, s a technológia fejlődésével ezek az elemek (a modularitásnak köszönhetően) cserélhetőek. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, s erre a célra kialakított internetcsatornán állandó online jelenlétet kínál a használójának. Érdekesség: az internet-összeköttetést és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazásokat nem lehet kikapcsolni. A készülék ezáltal folyamatosan figyelhető, követhető, életjelet és eseményjelzést közvetít megadott időközönként (akár percenként is) a felügyeleti szervnek. A Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalkozóknak, s minden eddiginél nagyobb biztonságot szavatol idős embereknek, ráadásul az elektromos adminisztrációnak köszönhetően gyorsul az adatrögzítés. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

Beépített GPS-ének köszönhetően térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzéshez már összetettebb megoldásra van szükség: ebben a MOHAnet „átjelző egysége”, az iMachine segít, ami Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülékhasználálat helyszínét. A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelnek fel; segítségükkel ugyanis centiméter pontosan meghatározható a Moniphone – ezáltal használójának – helye.

A Moniphone a legkisebb rezgést, ekként a légzést is érzékeli, ezért ha a munka közben a használója asztalra, polcra helyezné, hogy elkerülje a felügyeletet, a mobiltelefon a mozdulatlanságot ájulásnak minősíti, s nyomban vészjelzést küld a diszpécser-központnak, azaz cégen belüli telefonos ügyeletnek, vagy külső távfelügyeleti partnernek is. A gyorsulásmérővel is ellátott eszközt az esést is azonnal érzékeli, egyúttal értesíti a felügyeleti partnert; ha idős személy felügyeletére használják, akkor egy családtagot vagy segítő szolgálatot.

A Moniphone masszív, ütésálló, ha leejtik, akkor sem sérül meg, a hétköznapi használat közben bekövetkező hőmérséklet-ingadozás sincs rá hatással. Ajánlott használati területei: őrszolgálat, karbantartás, idősgondozás, takarítás, jegyellenőri, kézbesítői munka.

Címkék