Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tojás: a tökéletes élelmiszer

Tojás: a tökéletes élelmiszer
(Munkatársunktól)

Aligha valószínű, hogy hazánk lányai és fiai ma, a tojás világnapja alkalmából több tojást fogyasztanának el, mint amennyit általában szoktak, vagy amennyire telik nekik. A magyarok a legkülönfélébb módokon elkészítve évente 224 tyúktojást esznek meg: 165-tel kevesebbet, mint 1990-ben, ám jó háromszor annyit, mint 1934-ben.

A magyarországi tojásfogyasztási átlag (személyenként naponta 1,6) nem ad okot a büszkeségre, és ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a lakosság nagy többsége ma sem tudja: a tojás a legtökéletesebb fehérjeforrás. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) és a Baromfi Termék-tanács (BTT) Budaörsön megtartott mai, tojás-világnapi szakmai rendezvényén a többi között elhangzott: „A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban”, általa kiváló minőségben (és a legolcsóbban!) fedezhető az emberi szervezet fehérjeigénye. Három tojásból készített rántottával, két zsemlével az átlagember jóllakik, és az egész még kétszáz forintba sem kerül, ráadásul az emberi szervezet egészségének fenntartásához javasolt vitaminok és ásványi anyagok jó harmada is benne van egy tányér rántottában.

A Tojásszövetség alelnöke, Kele Attila a tojás-világnapi rendezvényen újságírók előtt a többi között elmondta, hogy bár négy év óta emelkedik a nagyüzemi tojástermelés, még mindig igen nagy arányú (40%) az importtojás-kínálat a boltokban. (Eszerint még mindig kevesebb tojást állít elő a hazai ágazat, mint amennyire szükség lenne. – a szerk. megj.) A hazai tojástermelést ráadásul némileg visszavetette a madárinfluenza és a fipronil-botrány is.

A valósághoz tartozik, hogy bár honfitársaink előnyben részesítik a magyar baromfitermékeket (ekként a tojást is), még mindig keletje van a külföldi árunak. A logika azt sugallja, hogy minden bizonnyal a számottevő árkülönbség is az oka ennek, miután a magyar tojás darabonkénti átlagára 45,70, az importé 35,50 forint – azután is, hogy ez évtől 27-ről 5 százalékra csökkent e fontos élelmiszer áfája. A krónikás ezt hallva – mindennemű gyanúsítgatás és rosszindulat mellőzésével – kénytelen arra gondolni, hogy (miként más termékek esetében is megtörtént) az áfa-csökkentés nem érte el a kellő hatását. A tojás fokozatosan drágul(t), miként húsáruk jó része is – csak körül kell nézni a boltokban és megtekinteni az esztendővel ezelőtti és a mai bruttó árakat…

A kereskedelemben, mindenekelőtt pedig a piacokon kínált tojások minősége meglehetősen vegyes, ráadásul még ma is sok a jelöletlen tojás. Az ok: bizonyos mennyiség alatt még nem kötelező, és a tojásárusok gyakran nem is tudják megmondani, ki a termelő, hol lakik, eleget tesz-e az alapvető állat- és élelmiszer-egészségügyi követelményeknek.

Ez a tapasztalat is sürgeti a kiváló magyar tojás számára, a vevői bizalom növelésére bevezetett „koronás” védjegy még szélesebb körben alkalmazását – aminek persze megvannak a szakmai követelményei. Mindenekelőtt minőségrendszerré kellene alakítani, hogy EU-tagállami elismerést kaphasson.

Jó három évtized elteltével is él az Egyesült Államokból elterjedt téveszme, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek, halálozások egyik főoka „a tojás túl magas koleszterintartalma”. Időközben a legjobb tudósok cáfolták a téves állítást, ennek ellenére sokan idegenkednek attól, hogy még több tojást fogyasszanak, holott lenne hozzá étvágyuk… Tévedés, hogy a koleszterin rossz vegyület lenne, nélküle ugyanis az emberi szervezet egyáltalán nem is létezhetne – hangzott el a mai tojás-világnapi rendezvényen is –, és ha az állati eredetű táplálékokból nem juthatunk hozzá, a szervezet is megtermeli a magáét. A koleszterinszint káros növekedésében a telített zsírok és a transzzsírok szerepe lehet kiemelkedő; a telítetlen zsírok viszont (amelyek a tojásban található zsírsavak kétharmadát alkotják!) éppenséggel csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Aki még nem tudta, annak érdemes a figyelmébe ajánlani: a tojás biológiai értéke 100, ugyanannyi, mint az anyatejé. Nem csupán fehérje- és vitaminbomba, hanem sokféle mikroelemet is tartalmaz, javítja az agy- és immunrendszer-működést, a magzati fejlődést, csökkenti az érrendszeri, a daganatos és a szembetegségek, valamint a trombózis és az érszűkület kialakulásának esélyét. Továbbá: baktericid, erős antigén és vérnyomáscsökkentő hatású alkotóelemeket is tartalmaz.

Miután a tojás világnapján szakmai konferenciát is tartottak, Kele Attila, a Tojásszövetség alelnöke szólt az ágazat gondjairól is. Fölemlítette a többi között, hogy az ország EU-tagsága következtében a sok évtizedig zárt tojáspiac nyitottá vált (nagyarányú behozatal!). Nagy az áringadozás és az áruházláncok erőfölénye is a termelőkkel szemben, akik a jelenlegi körülmények között csak nehezen tudnak helytállni a versenyben.

Szükség van a hazai tojásfogyasztás látványos növelésére az önellátás (sőt export!) révén. A Baromfi Termék-tanács által kidolgozott ágazati stratégiát mielőbb meg kellene valósítani, ebből a célból a többi között évente négy-ötmilliárd forintra lenne szüksége a tojáságazatnak mindenekelőtt beruházások támogatására – a következő hét évben.