Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Omen: „ez a név, és amit jelent, máris érték”

Omen: „ez a név, és amit jelent, máris érték”
Kulcsár László

Semmi bajom a HP-vel, a cégnek nem egy pc-jét, nyomtatóját nyúztam már hosszú évekig, a most használt laptopomon is HP-márka virít, de… Nem értem, hogy miért éppen az Omen fantázianevet kellett kiválasztania legújabb terméksorozata, a játékosoknak szánt laptopok számára. Az „omen” ugyanis itt, Európában, a latinos műveltségből táplálkozók számára nem a legrokonszenvesebb szó. Jelentése ugyanis „baljós előjel”.

Holott aligha ezt kívánta sugallni a gyártó, az 1939-ben alapított és éppen 60 év óta nyilvános részvénytársaság Hewlett-Packard, amely a minap nálunk is bemutatta minden eddiginél erősebb gaming laptopját, az Omen X-et. Miként a magyarországi leányvállalat kiváló szakértői újságírók előtt elmondtaák: a maximális teljesítményt kereső játék-megszállottak és e-sportolók számára fejlesztett Omen X By HP laptopok thermal-megoldásainak köszönhetően a zárolatlan processzorok túlhúzhatók5, a gyárilag túlhúzott GPU-k és memórialehetőségek pedig maximális játékélményt kínálnak a pompás kialakítású erőgépen.   

A szakmában jártasak jól tudják: a megszállott gamereknek e-erőműre, könnyen konfigurálható, az asztali gépekéhez hasonló teljesítményű eszközre van szükségük a tökéletes felbontáshoz és a páratlan reakcióidőhöz, hogy sikeresek legyenek a játék közben. Olyan eszközre vágynak, amelynél nem kell feláldozni a teljesítményt a könnyű hordozhatóságért.

Tanulmányozva a legmagasabb szinteken versenyző gamerek szokásait, a HP most olyan gépet alkotott, amely kielégíti ezeket az igényeket, köszönhetően a kiváló minőségű alkatrészeknek, a kifinomult hőszabályozás-megoldásoknak, a gyors megjelenítésnek, a személyre szabható mechanikus billentyűzetnek.

Az AAA besorolású játékok és az e-sport-versenyek meghökkentő és kifogástalan grafikai teljesítményt követelnek meg, ezért a HP tervező mérnökei az Omen X Lapotopot a legjobb minőségű technológiával és egyedi beállítási lehetőségekkel látták el. Feltételezhető, hogy az alábbi felsorolás megdobogtatja a számítógépes játékok és bajnokságok részvevőinek szívét:

  • Az Omen Command Center Software egyedi beállítási lehetőségeket, a hardver maximális kihasználhatóságát és a túlhúzható processzor szabályozhatóságát kínálja5. Emellett optimalizálja a játékok hálózati forgalmát és csökkenti a késést online játékok esetén1
  • Az Intel 7 generációs, zárolatlan Intel Core i7 CPU[1]2, a memória túlhúzására5 alkalmas XMP memóriaopció és a DDR4-2800, valamint a gyárilag túlhúzott NVIDIA GeForce GTX 1080 GPU együttvéve tökéletes élményt kínál valamennyi, több versenyzős 4K felbontású játék közben3.
  • A RAID0 SSD a gyors bootolást és játékbetöltést, a PCIe SSD+HDD tárolók a gyors válaszidőt és masszív tárolókapacitást segítik.4
  • Az egyedi hőszabályozás előnye, hogy a csúcshardvert a gyári beállításokon5 túl is használhassák a gép kezelői; csak felsorolásképpen: a nagyteljesítményű ventilátorok, integrált gőzkamra négy 3,5 mm-es hőcsővel, javítandó a hőátvezetést a GPU-ról és a CPU-ról a négy hátsó sarokba szerelt hőegységre6.

Minden bizonnyal szívesen értesülnek a reménybeli használók arról is, hogy maximális gaming-élmény céljából a HP Omen X laptopjait minden konfiguráción VR-képesek, és a játékélményt növelő, zavaró külső tényezőket megszüntető olyan tulajdonságokkal ruházták föl, mint:

  • mechanikus billentyűzet RGB LD háttérvilágítással; azonnali válaszra képes mechanikus kapcsolókkal, amelyek még a legelmélyültebb parti közben is a játékos kényelmét szolgálják. Az anti-ghosting funkció aktiválását szolgáló N-Key rollover minden billentyűn megtalálható.  
  • 17 hüvelyk képátlójú 4K kijelző3 a nagy felbontású tartalmak futtatására szolgál. A képtöredezettséget az NVIDIA G-Sync technológia a csökkenti.
  • hangrendszer: DTS Headphone X a térhatású hangzáshoz bármilyen headsettel7 és valósághű hangzás a HP Dual Speakers with Audio by Bang & Olufsen berendezéssel.
  • HP Audio Boost a hangszórók7 túlterhelése nélkül repíti a csúcsra a teljesítményt.
  • a kívülállók számára sem mindennapi látvány a gép áttetsző ablaka, hogy látszódjék a laptop belseje; az állítható megvilágítással még izgalmasabbá válik a személyre szabható külső.

[1] Internetkapcsolat szükséges.

2 A többmagos rendszer célja bizonyos szoftver termékek teljesítményének javítása. Nem minden ügyfél vagy szoftveralkalmazás részesül a technológia használatának előnyeiből. A teljesítmény és az órafrekvencia az alkalmazási munkaterheléstől és a hardver- és szoftverkonfigurációktól függ. Az Intel számozása nem a nagyobb teljesítmény mércéje.

3 4K tartalom szükséges 4K képek teljes megtekintéséhez.

SSD-k esetén, 1GB = 1 milliárd byte, 1TB = 1 trillió byte. A valódi formázott kapacitás ennél kevesebb. A rendszermeghajtón akár 35 GB is fenn lehet tartva a rendszer-helyreállítási szoftvernek.

Az órajel frekvenciájának és/vagy feszültségének megváltoztatása a következőket okozhatja: (i) csökkentheti a rendszer stabilitását és hasznos élettartamát a rendszer, processzor és egyéb rendszerelemek esetében; (ii) meghibásodhat a processzor és más rendszerelemek; (iii) csökkentheti a rendszer teljesítményét; (iv.) további hőt termelhet vagy más károkat okozhat; és (v) befolyásolja a rendszeradatok integritását. A HP és az Intel nem vizsgálta, és nem garantálja, hogy a processzor működése működésükön kívül esik. A HP és az Intel nem tesztelte, és nem vállal garanciát az egyéb rendszerelemek működésére, az ipari szabványos előírásokon túl.

6 Az integrált gőzkamra a következő konfigurációban található meg: Intel K-series CPU option or NVIDIA® GeForce® GTX 1080 graphics. A tényleges thermal-megoldás a beállításoktól függően változhat.

A keretes szerkezetnek megfelelendő, oldozzuk föl az Omen névadóit! Emlékezzünk Plautus római vígjátékíró „A perzsa” című művére, amelyben (a latinosok nagy gyönyörűségére!) ez áll: „nomen atque omen quantinis iam est preti”. Hogy is fordította ezt a mi kitűnő Devecseri Gáborunk? „Ez a név, és amit jelent, máris érték”. Amen – mondták Mózes törvényeinek kihirdetése után a héberek. Azaz: úgy legyen!  

Bővült a HP legkényesebb igényeket is kielégítő termékcsaládja: a vállalat bemutatta a Spectre 13 és a Spectre x360 laptopok új nemzedékét. Vegyük szemügyre őket!

A világ jelenlegi legvékonyabb érintőképernyős laptopja [1], a második generációs Spectre 13 a 4K képernyőnek (2) és nagyobb teljesítményű audio rendszerének köszönhetően alkalmas a korlátok nélküli munkavégzésre és ha úgy adódik, a tökéletes szórakozásra is. A kifinomult kialakítású eszközt nyolcadik generációs (!) négymagos Intel Core processzorok hajtják[1].

A HP díjnyertes Spectre x360 laptopja a négymagos, átalakítható eszközök közül napjainkban a leghosszabb akkumulátor-üzemidőt kínálja[1],  az integrált adatvédelmi képernyőnek köszönhetően különsen nagyfokú biztonságot kínál – és még szép is.

Az elképesztően vékony HP Spectre 13 4K képernyőt2 kapott, kávája különösen karcsú. További jellemzői:

  • CNC alumíniumból és szénszálból készült, kerámiafehér és sötét hamuezüst színű gépház halvány arany, rézszínű polírozott csuklóelemekkel, elképesztően keskeny kávával, Corning Gorilla Glass NBT képernyővel és akár 4K felbontással2;
  • a hangszórók a teljes széltében háttérvilágítással ellátott billentyűzet fölött kaptak helyet, ekként a klaviatúra kényelmesen kezelhető;
  • hatékonyság a középpontban: nyolcadik generációs Intel Core i5 és i7 processzorok3, adatárolás és helytakarékosság az akár 1 TB-os PCle SSD-kkel9, 16 GB-os LPDDR3 memória;
  • akár 11,5 órás üzemidő5; a HP Fast Charge technológia segítségével fél óra alatt nulláról 50 százalékosra tölthető akkummulátor6.

Hasznos tudnivaló: a HP Spectre x360 laptop tabletté alakítható, miközben négymagos teljesítményt, akár 16,5 órás üzemidőt5, valamint új, integrált betekintésgátló képernyőt kínál.

A HP Spectre 13 laptop már a jövő hónapban megjelenik a szaküzletek kínálatában, ára kezdetben 1600 euró, azaz mintegy fél millió forint. A Spectre x360-at háromszáz euróval olcsóbban kínálják.

  1. A világszerte évente több mint egymillió, viszonteladók számára kiszállított, kagylóhéj dizájnú, Windows vagy OSX alapú gépek alapján, valós magasságot mérve 9/15/17.
  2. 4K UHD tartalom szükséges a 4K UHD képek megtekintéséhez.
  3. A többmagos megoldás növeli az egyes szoftevertermékek teljesítményét. Nem minden vásárló vagy szoftveralkalmazás fogja ezt hasznosnak találni. A teljesítmény és órafrekvencia a hardver- és szoftverkonfigurációktól, valamint a munkamennyiségtől is függhet. Az Intel számozása nem jelöli a teljesítmény mértékét.
  4. 16,45 óráig a laptop a következő konfgurációkat igényli:  Intel® Core™ i5-825OU processzor Intel Graphics 620-szal, 8gb RAM, 256gb SSD, 13.3” diagonal FHD (1920x1080) képernyő, Windows 10 Home RS2. A 10 MM14 üzemideje különböző tényezők függvényében változhat, mint például a model típusa, konfigurációk, alkalamazások, funkciók, használat típusa, vezetéknélküli funkciók, és energiafelhasználási beállítások. Az akkumulátor maximális kapacitása idővel és használattal csökkenhet.
  5. A 10 MM14 üzemideje különböző tényezők függvényében változhat, mint például a modell típusa, konfigurációk, alkalamazások, funkciók, használat típusa, vezetéknélküli funkciók, és energiafelhasználási beállítások. Az akkumulátor maximális kapacitása idővel és használattal csökkenhet.