Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Áremelkedéssel járhat a reklámhordozók termékdíjának 35%-os emelése

Áremelkedéssel járhat a reklámhordozók termékdíjának 35%-os emelése
LigetPress

A miniszterelnök-helyettes szeptember 26-án nyújtotta be a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosító javaslatát az Országgyűlés elnökének. A módosító javaslat szerint a reklámhordozó papír 1 kilogrammjára kivetett adó az eddigi 85-ről 114 forintra emelkedhet.

A Magyar Reklámszövetség és a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség együttesen azt az álláspontot képviseli, hogy a termékdíj emelése indokolatlan, ilyen mértékű növelése pedig elfogadhatatlan. Az MRSZ és a DIMSZ kéri a kormányt, hogy az előzetes szakmai egyeztetést ismét nélkülöző emelésről és annak mértékének okairól adjon tájékoztatást, valamint az ennek következményeit vizsgáló hatástanulmányt bocsássa az iparág rendelkezésére.

Az MRSZ és a DIMSZ véleménye szerint a 35%-os termékdíj-emelés a direktmarketing tevékenységet folytató vállalatokat (nagyvállalatokat és kisvállalkozásokat egyaránt) és a magyar sajtótermékek egy részét olyan indokolatlan többlet teherrel sújtja, amely a 7,5%-os reklámadó mellett csaknem finanszírozhatatlanná teszi a vásárlói tájékoztatásban fontos szerepet betöltő reklámeszközök - az ingyenes reklámújságok, szórólapok, DM levelek -fenntartását, és egyértelműen áremelkedéshez vezet.  A tervezet elfogadásának legnagyobb vesztesei az üzletláncok és a fogyasztók lesznek.

A Magyarországon tevékenységet folytató élelmiszer- és más kiskereskedelmi (bútor-, barkács-, sportszer- stb.) üzletláncok forint milliárdokat költenek ingyenes reklámújságok előállítására. Ez a reklámeszköz alapvető szerepet tölt be a fogyasztók tájékoztatásában. A termékdíj ilyen mértékű emelése e tájékoztató eszközök számának csökkenését eredményezheti, amely a fogyasztók tájékoztatását gátolja, akadályozza a tudatos vásárlást. A termékdíj növelése ágazati becslésekre alapozva a teljes magyar piacra vetítve több mint 1 milliárd forint többlet adóteher, amelynek jó részét az érintett piaci szereplők kénytelenek lesznek beépíteni a termékek árába, ezzel áremelkedést okoznak.

Az intézkedés ellentmond a reklámipar versenyképességét növelő szabályozási környezet megteremtésével is, melynek kiszámíthatatlansága 2017-ben tovább növelte a piaci bizonytalanságot.

A múlt évek indokolatlan és szakmai egyeztetést nélkülöző, iparágat sújtó szabályozásai - reklámadó, bónusztörvény, a közterület extra adóztatása, a településkép-védelmi törvény és többszöri kiegészítése, az infotörvény módosítása, termékdíj -  továbbra is nagymértékű bizonytalanságot okoznak a piacon.

Tavaly a teljes reklámtorta értéke 216,09 milliárd forintra rúgott. A közel 32 milliárdos szeletet birtokló adatvezérelt marketing (DM) ágazat növekedését 2018-ban akadályozza majd a termékdíj ilyen mértékű növelése.