Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nők. Játszmák. Rivaldafény – premier a József Attila Színházban

Nők. Játszmák. Rivaldafény – premier a József Attila Színházban
B. Mezei Éva

Szeptember 16-án, szombaton mutatják be a budapesti József Attila Színházban Victor Haim: Nők. Játszmák. Rivaldafény. című drámáját Schlanger András rendezésében. (Képek: Székely Péter.)

A kétszereplős darab két nagyszerű színésznő, Fehér Anna és Pikali Gerda részére kínál vissza nem térő lehetőséget: a duó remekül formálja meg az egymástól nagymértékben különböző személyiségeket. Fontos emberi értékek meglehetősen különböző megítélése okozza a konfliktust, ám, hogy sikerül-e együtt dolgozniuk, túllépni saját büszkeségükön – ez a nagy kérdés.

Pikali Gerda (bal oldali kép) Camille-je, a szép, kívánatos, negyvenes évei elején járó ünnepelt díva nemrég érkezett meg görögországi nyaralásából, ahol természetesen körüldongták a férfiak – és most tettvággyal telve veti bele magát Gertrude darabjának megismerésébe. Az író-rendezőnő, azaz Fehér Anna, szokatlan munkamódszert ajánl: vessék el a kínnal, műgonddal papírra vetett szöveget, és egyszerűen csak érezzenek. Érezzenek őrjítő szerelmet, elhagyatottságot, gőgöt, hitet, halni akarást. Akarják egymás illatát, majd térjenek ki az utolsó pillanatban mégis; legyenek együtt és mérföldekre egymástól, minden rezdülést értőn meglesve vagy épp vakon.

 

A két nő tapogatózását, lelki bugyrainak kifordítását azonban folyton megakasztja egy telefon: barátnőtől, irodalmi periodikának álcázott bulvársajtótól, rejtélyes fekete páncélautóból…

Egy bizonyos, a darab vége után a néző tovább gondolja a történteket, s önmagától kérdi: miként cselekednék hasonló konfliktushelyzetekben, morálisan miként ítéli meg a felvetődött kérdéseket.

Az előadást élőzene kíséri: egy hegedűs, Nagy Szilvia és egy brácsás, Draskóczy Veronika szólaltatja meg Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel és Fritz Kreisler műveit. – A jelmezeket Fehér Anna tervezte.