Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A haladás akadályai a hiányos digitális képességek

A haladás akadályai a hiányos digitális képességek
LigetPress

Bár 100-ból 90 cég stratégiai jelentőségűnek tartja a digitális transzformációt, mindössze hatoduknál áll rendelkezésre a digitális átálláshoz szükséges tudás – derül ki a Müncheni Műszaki Egyetem és a SAP szoftvergyártó közös felméréséből.

Ahogy gyorsul a technológiai megújulás, és a digitális átalakulás a közbeszéd témájává vált, egyre több cég szerint hiányzik nála a digitális átalakuláshoz szükséges, megfelelően képzett csapat.

A két évvel ezelőtti után az idén újra elkészített nemzetközi kutatás szerint a megkérdezett cégek csaknem kétharmada nem rendelkezik kellő digitális képességekkel. Két évvel ezelőtt még csak minden második vállalat állította ezt.

A digitális transzformáció fontosságát mutatja, hogy a vállalkozások 45 százalékánál úgy vélik, a digitalizáció fenyegetés az alkalmazott üzleti modellre, miközben sokan tisztában vannak az előnyökkel is. A válaszadók 56 százaléka nyilatkozta azt, hogy az új technológiák révén jobban megérti ügyfeleit, és új üzleti modelleket tud bevezetni. Ennek ellenére a vállalatoknak csupán a fele rendelkezik valamilyen elképzeléssel önmaga digitális jövőjéről, 37 százalékának van átállási stratégiája és minden negyediknek kidolgozott forgatókönyve arra, hogy miként valósítsa meg a gyakorlatban a digitális transzformációt.

A tanulmány ugyanakkor egy ellentmondásra is rámutat: miközben a vállalkozások igen nagy többsége (90%) kulcsfontosságúnak tartja a digitális transzformációt, csak a hatoda tesz aktívan azért, hogy előteremtse a hiányzó szaktudást.

A kutatás szerint a szervezetek az informatikai biztonsági ismereteket tekintik a legfontosabbnak a digitális képességek közül. A második a mobil technológiákkal kapcsolatos tudás, a harmadik az üzleti működés átalakításához elengedhetetlen használói ismeret. A lista elején szerepelnek olyan területek is, mint a big data, a felhő, a dolgok internete (IoT), vagy az üzleti hálózatokhoz kapcsolódó tudás.

Miközben a vállalkozások tudják, hogy e képességek kulcsfontosságúak a sikeres digitális átálláshoz, látványos a lemaradás az elsajátításukban. A válaszadók mindössze harmada jelezte például, hogy képzett munkatársakkal rendelkezik IoT, big data területén. A felhő-technológia kapcsán a cégek 49 százaléka érzi úgy, hogy megfelelő a tudása. A szervezetek leginkább a közösségi médiához értenek, az ennek hatékony használatához szükséges tudás a válaszadók 57 százalékánál áll rendelkezésre. A digitális átállás vonatkozásában legfontosabbnak tartott it-biztonsági ismeretek esetében a megkérdezetteknek nem egészen a fele ítélte úgy, hogy megfelelő képességekkel bír.

A Müncheni Műszaki Egyetem „Skills for Digital Transformation” és az SAP szoftvergyártó felméréséhez 18 országból érkeztek válaszok. A kutatást 2017 márciusában és áprilisában végezték.