Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyár, dinnye, szeletem: kóstoltatás és kampány

Nyár, dinnye, szeletem: kóstoltatás és kampány
Elek Lenke

Dinnyenagyhatalom vagyunk: elfogultság nélkül mondható, hogy a világ legfinomabb görögdinnyéi Magyarországon teremnek. Jelzi ezt, hogy a termés kétharmada külföldi piacokon talál vevőre.

Az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavaly rendezte meg először a „Nyár, dinnye, szeletem”-kampányt. A legnagyobb áruházakban görög- és sárgadinnye kóstolókat tartanak. A kampány célja a hazai dinnye kiváló minőségének prezentálása. Megjegyzem, ezt évtizedeken keresztül hirdetni sem kellett, mindenki ette a dinnyét desszertként, aratás idején akár főételként is, egy nagy karéj kenyérrel. Anélkül, hogy tudta volna, mennyire egészséges ez a gyümölcs.

Szakemberek szerint az idén kiváló termés várható dinnyéből: 2011 óta hazánkban folyamatosan nő a termesztésbe befogott területek nagysága. Ma már több mint 5000 hektáron foglalkoznak a termelők – az egyébként hivatalosan zöldségnek tekintendő – gyümölcs termesztésével.

A termelők képviseletében a mai sajtótájékoztatón felszólalt szakember szerint nagy hiba, hogy már most dömpingáron kínálják egyes áruházak a kiváló minőségű magyar dinnyét: ezzel lefokozzák a terméket, ugyanakkor értelmetlen árversenyre kényszerítik a termelőket és a többi kereskedőt is, miközben értékén alul kezelik ezt a kiváló magyar gyümölcsöt.