Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Markomba kaptam a K10-est

Markomba kaptam a K10-est
Krizsán Dániel

Az LG K-szériájának idei évjáratú készülékei közül a 10-est kaptuk meg tesztelésre. Az LG honlapján a készülék közösségi médiás rátermettségét domborította ki, ehhez még nagy felbontású elő- és hátlapi kamerát és a képek közzétételének gyorsaságát ígérte a gyártó.

Egyszerű, korántsem csicsás, türkiz dobozból kaphatjuk kézbe a LG K10 2017-i verzióját. A dél-koreai cég a dobozon négy fontos információt tüntet fel: a kijelző, a kamera, a processzor és az akkumulátor paramétereit. A doboz belsejében a szokásos alapfelszerelés található a telefon és akkumulátor mellett: microUSB kábel, adapter, üzembe helyezési és funkciós útmutató, valamint a headset (ami egyébként más okos-gyártók készletéből kezd elmaradozni).

A telefon akkuja önálló, szokásosan a hátlapot lepattintva helyezhetjük a készülékbe. Az microSD-kártyának és a nanoSIM kártyának fenntartott hely is a hátlap mögött bújik meg. A készülék lekerekített formáival és 148,7×75,2×7,9 mm-es méreteivel kellemes fogást kínál. Kijelzője 5,3 colos kijelzőt kapott, ennek ellenére egy kézzel is kényelmesen és biztonságosan kezelhető. Ez számomra (és igen sokak számára!) igen fontos, hiszen van, amikor csak az egy kezem szabad arra, hogy hívást fogadjak vagy SMS-t írjak.

A készüléket fekete borításának rézszínű oldalkerete, a hangszórórács és a hátlapi kamerát keretező gyűrű teszi különlegessé, bár a letisztultabb dizájn kedvelőinek, lehet, hogy ez kicsit sok. A telefon gombja hátul a kamera alatt helyezkedik el, egy kézben tartva könnyen elérhető. (Más országokban ez a gomb ujjlenyomat-olvasó szerepet is betölt, de itthon még ez a funkció nem érhető el.) A készülék alján található a miniUSB 2.0-ás töltőcsatlakozó, illetve a 3,5 mm-es jack-csatlakozó is.

 A telefon szíve egy 8 magos, magonként 1,5 GHz-es processzor, ami mellé 2 Gigabyte RAM társul, mely elegendő erő arra, hogy akadálytalanul futtathassunk (párhuzamosan, egyidejűleg) különféle alkalmazásokat. Az adatok tárolására a gyártó 16 Gigabyte beépített tárhelyet ad, de ennek csupán nagyjából 60%-át lehet kihasználni, mivel itt tárolja a rendszerhez szükséges adatokat is. Ám ez nem probléma, hiszen a tárterület microSD memóriakártyával egészen 256 Gigabyte-ig bővíthető, mely talán több mint elég a fényképek és zenék, illetve videók őrzésére.

Az 5,3hüvely átlójú kijelző szokványos IPS LCD multitouch, mely az előlap kb. 69%-át fedi le. Felbontását tekintve középkategóriás, azaz a megszokott 720×1280 pixeles. A képernyő szép, erőteljes színeket mutat, kellemes rajta hosszú időn keresztül is a videónézés.

A hátlapi kamera 13 megapixeles, autofókusz-funkcióval és LED-vakuval; jó fényviszonyok mellett éles fotókat készíthetők vele.  Az előlapi kamera kicsit gyengébb, csupán 5 megapixeles felbontásra képes, de selfie-kameraként igen nagy, 120 fokos látószöge kellő vigasz. A fényképező lehetőségei között van helycímkézés, szűrés, HDR – azaz nagy dinamikájú képkészítés, időzítés, hangvezérlés és a kész képek azonnal posztolhatók közösségi médiás felületre.

Az operációs rendszert tekintve: az LG K10 az egyik legújabb Andriod-fejlesztést kapta, a Nougat fantázianévre hallgató 7.0 verziót. A jól kezelhető, gördülékenyen működő rendszer, melyben mindenki jól kiismerheti magát, nagymértékben testre szabható. Ezzel minden használó egyedivé teheti a készülékét. A rendszert az LG maga optimalizálta a telefonjához, ezáltal is szolgálja a gördülékeny működést és a maximális használói élményt. Az optimalizálásnak és a 2800 mAó-s akkumulátornak köszönhetően egy napi aktív használatot is kibír a telefon, amely ma már abszolút elvárható egy középkategóriás készüléktől is.

Mindent összevetve a telefon kellemes élménnyel ajándékozta meg a tesztelőt, még akkor is, ha a kamera kicsit gyengébb a kívánatosnál, miközben a gyártó a közösségi médiás használatot emeli ki. Ergonomikus kialakításának köszönhetően egy kézben is biztonságban van, nem okoz gondot a használata, annak ellenére sem, hogy 5,3 hüvelykes méretével a kicsit nagyobb készülékek közé sorolható. Operációs rendszere könnyen testre szabható és használóbarát, amelyet egy kielégítő működési időre képes akkumulátor támogat. Ár–érték-arányát tekintve a készülék kielégítően teljesít, a középkategóriás telefonok között jó döntés lehet.