Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sokba kerülnek az informatikai kimaradások – kifizetődő hálózat-felügyelet

Sokba kerülnek az informatikai kimaradások – kifizetődő hálózat-felügyelet
LigetPress

Ha leáll egy vállalat szervere vagy megbénul az informatikai infrastruktúrája, az tetemes kért okozhat. Ennek ellenére kevesen használnak hálózat-felügyeleti megoldásokat, amelyek segítségével megelőzhető lenne a szolgáltatások kimaradása.

Az informatikai leállások költségesek és idegesítőek. Elérhetetlenné válik a cég jól menő internetes áruháza, vagy az irodában nem tudnak nyomtatni – csak két példa a számos hibalehetőségre.

Mindeközben kevés vállalat használ hálózat-felügyeleti megoldást, amelynek segítségével folyamatosan monitorozható például a szerver válaszideje, a nyomtatókban lévő papír mennyisége. Az így kapott mérőszámokhoz ezután riasztások állíthatóak be, így a rendszergazda idejében értesül arról, ha valamelyik hálózati szolgáltatásban nem kívánt változás áll be.

A hálózat-felügyelet segítségével például azonnal riasztást kaphat az informatikus, ha a vállalat weboldalát szolgáltatás-megtagadással járó támadás (DDoS) éri egy botnetből.

A Gartner másfél évvel ezelőtt 1,6 milliárd dollárra becsülte a hálózat-felügyeleti megoldások piacát, amely dinamikusan, évente jó ötödével bővül. A piac jelenlegi vezetői a NetScout, a Viavi és a Riverbed, a legfontosabb kihívói pedig a SolarWinds és a Paessler, egyik új szereplője pedig a hazánkban is jól ismert német G DATA, amelyik vírusvédelmi megoldásához csomagolta hozzá hálózat-felügyeleti megoldását.

A G DATA Network Monitoring kezelőfelületén a rendszergazdák könnyen áttekinthetik a hálózat történéseit. A megoldás érdekessége, hogy a cég vírusvédelmi szoftverét használók ingyen beállíthatják a legfontosabb hálózati paraméterek figyelését.