Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gönci barack világszám – lehetne!

A gönci barack világszám – lehetne!
Elek Lenke

Egyik külföldi fajta sem veheti fel a versenyt illatban, aromában, színben a magyar kajszibarackkal, főleg a göncivel. Nem is tudjuk, mekkora kincs birtokában vagyunk, és még nem használjuk ki eléggé – ezen tűnődtem a „gönci barackvigasságok” című, július első hétvégéjén tartandó, rendezvénycsokor beharangozóján.

Úgy is fogalmazhatnánk: végre. Ideje volt, hogy Abaúj eseményekben eddig nem oly gazdag, turistaattrakciókban sem nagyon bővelkedő régiója megmutassa, milyen sok ott valójában a látnivaló, és mennyiféle finom ételt, italt tudnak készíteni az ott élők ebből a nemes gyümölcsből.

A gönci barack volt a főszereplője a tájékoztatónak, csak úgy natúr, szép kis faládikában kínálva, meg szépséges Pavlova-tortára emlékeztető édességként prezentálva, de sokak szerint pálinka formában sem utolsó. Hát még igazi baracklekvárként…

Minderről meggyőződhettünk az elegáns budai környezetben tartott bemutatón, ahol a szervezők megismertettek bennünket a sokak által még be nem járt Boldogkőváralja, Telkibánya, Monok, Gönc, Vizsoly, Hernádvécse és más települések történelmi emlékeivel és egyéb attrakcióival. Ebben segít például a Zemplén Pass, amelynek birtokában többféle kedvezményhez juthat birtokosa.

A legenda szerint hét tündér hét kérője, kerek hét esztendeig építtette Boldogkő várát, IV. Béla uralkodásának idején. Azt talán kevesen tudják, hogy – a legendától függetlenül – eredetileg Bodókőnek hívták a várat, de mivel a hét tündér esküvőjét egyszerre tartották a várban, a király úgy rendelkezett, hívják azt ezentúl Boldogkőnek.

A várban ma egész évben nyitva tartó kiállítások és időszaki, ünnepi rendezvények várják a látogatókat. Érdemes rákattintani a vár honlapjára, mivel hétvégénként garantált programokat tartanak, afféle interaktív időutazásokat.

Ma már vendégházak, panziók is a turisták rendelkezésére állnak; a vendégek a barackos finomságokon túl pálinkakóstolókra is számíthatnak. Vizsoly pedig nemcsak a bibliájáról híres mostanság, hanem Mézmúzeumáról is.

A képen: a gönci barackvigasságok háziasszonya.

Címkék