Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Prosecco, mozzarella, gelato – olasz fesztivál a gasztronómia jegyében

Prosecco, mozzarella, gelato – olasz fesztivál a gasztronómia jegyében Prosecco, mozzarella, gelato – olasz fesztivál a gasztronómia jegyében
Elek Lenke

Az olaszok verhetetlenek, ha ételről, italról van szó. A legegyszerűbb tésztát, sajtot, bazsalikomos paradicsommártást és bort is úgy tudják kínálni és tálalni, hogy abból ellenállhatatlan ínyencfalat lesz.

Nem véletlen, hogy a világ egyik nagy élelmiszer-exportőre éppen Itália, ám a tekintélyes eredmények ellenére állandóan terjeszkedni és piacot bővíteni akarnak.

Ez derült ki a budapesti Olasz Kulturális Intézetben rendezett Italian Food and Wine Day-en. Az utóbbi időben egyébként is különösen aktívvá vált a budapesti Olasz Külkereskedelmi Kamara: karöltve az Olasz Kulturális Intézettel és a nagykövetséggel együtt, mind lelkesebben kínálják a hazai forgalmazóknak a világhírű olasz élelmiszereket és más termékeket. Ennek jegyében rendezik a június 15-ig tartó „olasz fesztivált” is.

A rendezvénysorozat célja az itáliai termékek ajánlása, a Made in Italy védjegy jó hírnevének öregbítése. Divat- és ruházati cikkek, bútorok, olasz éttermek, motorok szerepeltetése, valamint kulturális események megrendezése is része az eseménysorozatnak. Olyan tájakról, olaszországi tartományokból érkező, viszonylag kevéssé ismert termékféléket is elhoztak a kereskedők és termelők a Nemzeti Múzeumra tekintő Bródy Sándor utcai palotába, amelyek még nem nagyon kaphatók itthon a szupermarketekben.

A hazánkba irányuló olasz élelmiszer- és italexport tavaly elérte a 283 millió eurót, ami 13,1 százalékos növekedés a 2015-i teljesítményhez képest. Magyarország partnerei sorában Olaszország a hatodik helyet foglalja el az élelmiszeripari kivitel tekintetében.

Az élelmiszeripari bemutató – amelyen részt vettek hazai, illetve nálunk jelen lévő olasz cégek is – célja az volt, hogy a magyar üzletek és a kisebb kulináriák rendeljenek az olyan, ritkán kapható csemegékből, mint a pisztáciás pesto, a friss, ínyenc tészták, a helyben gyúrt-gyömöszölt, vagy az olasz csizma valamely tartományában füstölt-érlelt sajtok, a sokféle rizs, vagy a szarvasgombás falatkák. Az elmaradhatatlan sonkaszeletelő gépek, a hamisítatlan olasz kávéillat, az érdekes, hajtogatott tésztából készült, spenóttal és bazsalikom pestóval töltött ropogtatni valók, és persze proseco jellegű nedűk és borok  széles választéka nagy sikert aratott.

A gelato ma is szinonimája a fagylaltnak szerte a világon. Magyarországon is a cukrászdák jó része olasz fagylaltgépeket és alapanyagokat használ. Ezúttal sem hagyták ki ennek a hideg édességnek a népszerűsítését.

A fesztivál alkalmával a szakembereknek termékbemutatókat és találkozókat szerveznek, a nagyközönség a fesztivál gasztronómiai, kulturális, valamint a divattal és dizájnnal kapcsolatos eseményeiről itt tájékozódhat, tessék kattintani!

Címkék