Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ma: a szellemi tulajdon világnapja – 2,2 milliárd forint jogdíj

Ma: a szellemi tulajdon világnapja – 2,2 milliárd forint jogdíj
(Tudósítónktól)

Tizenhatodik alkalommal ma  tartják a szellemi tulajdon világnapját. Hazánkban az előadó-művészek jogainak képviseletét ellátó EJI, azaz Előadó-művészi Jogvédő Iroda a szellemi tulajdonhoz kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartja, hogy a jogosultak minden esetben hozzájussanak az őket megillető tantiemhez.

A legutóbbi alkalommal 2,2 milliárd forint jogdíjat osztott fel az EJI 94 ezer magyar és külföldi előadó között. A legmagasabb jogdíjat az életkori megoszlás szerint a zenészek között a 30-asok, színészek között a 60-asok vették fel. A legidősebb (96 esztendős!) művész 1921-ben született, jelenleg is dolgozik egy vidéki színház társulati tagjaként. A legfiatalabb 15 éves, akinek az EJI szinkronizálás után fizetett jogdíjat. Az egyik televízió sugárzott olyan filmet is, amelyben még óvodásként szinkronizált a kis művész.

A külföldi közös jogkezelő szervezetektől beszedett jogdíjakat az Előadó-művészi Jogvédő Iroda évente három alkalommal fizeti ki a magyar művészeknek. A legutóbbi felosztáskor az EJI tizenegy ország tizenhárom jogkezelőjének adatait dolgozta fel. A jogdíj-felosztás eredményeként ezúttal hat magyar előadó-művész, illetve zenekar jogdíja haladta meg az egymillió forintot, további öté pedig magasabb volt 500 000 forintnál. A legtöbb jogdíjat az amerikai SoundExchange szervezet játszási listái alapján fizette ki a jogvédő iroda. A legtöbb magyar előadó-művész a romániai játszások után kapott jogdíjat.