Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

 Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas  Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Kulcsár László

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

A gyártóval, a HMD Globallal közösen mutatta be a Nokia a régi-új mrokfont ma egy hónappal ezelőtt – az első, éppen 17 esztendővel ezelőtti megjelenése után. A természetesen „billentyűtárcsás” készülék már akkor egész sor újításával hívta föl a szakma és a használók figyelmét. A Nokia 3310 kicsi volt és csaknem elnyűhetetlen, emellett nagyon jó áron kínálta a gyártó, miáltal a mobiltelefon-szolgáltatók és persze a használók is nyomban ráharaptak.

Sokáig hihetetlennek tartott szóbeszédként terjedt a híre, amely szerint az egyik gyártó titkos meglepetést tartogat a barcelonai Mobile World Congress látogatói számára, nevezetesen a kultuszkészülékké magasztosult Nokia 3310 fölélesztett (ám újra tervezett) változatát. A jó másfél évtizeddel ezelőtt, 2000-ben bemutatott első és meghökkentően kicsiny Nokia 3310 már akkor mérföldkőnek számított a mobiltelefon-történelemben.              

És most láss csodát! Az új Nokia 3310 internet-böngészőt (is) kapott. A gyárilag telepített Opera Mini szoftver segítségével használója, gazdája kedve szerint kalandozhat (a még mindig meglehetősen lassú) GPRS-szel a világhálón. A lehetőség persze nem a sebességtől megrészegedett játékosoknak szól, hanem azoknak, akik időnként ki-kirándulnak a web-re, és nem ragaszkodnak gigahegyekhez. Emellett a készülék 2,4 hüvelyk átlójú, színes (!) képernyője elfogadható élményt kínál a használónak.

A fekete, szürke, sárga és piros színben kínált új 3310 gazdáinak egy aprósággal tisztában kell lenniük: szöveget csak sms formájában küldhetnek el. A WhatsApp-ot nem lehet a retro-fonra telepíteni. A „Series 30+” operációs rendszer alkalmatlan rá, miután a WhatsApp-ot iOS-, Android-, Windows-telefonokhoz készítették.

Tessék megfogódzkodni! Készenléti állapotban a Nokia 3310 akár egy hónapig is képes szundikálni, viszont egyetlen feltöltéssel akár 22 hosszat beszélgethet vele a gazdája – tízszer hosszabb ideig, mint a 17 évvel ezelőtt bemutatott ős-3310-zel. Napjaink okostelefonjai közül talán csak LG G3 burkola alatt működik erősebb akkumulátor, miáltal a beszélgetési idő 28,5 órára nyúlhat; a Samsung Galaxy S7 Edge alkotói  24,6 óra telefonálást ígérnek a használónak.

A Nokia honlapján műszaki adatok is találhatók az újra megalkotott marokfonról. Méretei: 115,6×51×12,8 milliméter. Két megapixeles kameráját (szükség szerint) LED-vaku támogatja. Kívánságra két SIM-kártyás változatban is megrendelhető. Zenehallgatásra is alkalmas, mert beépített  FM-rádiója mellett MP3-lejátszót is kapott; a készülékhez 3,5 millimeteres jackkel lehet csatlakozni. Beépített hangszórója az okostelefonokéval vetekszik. Gyárilag 16 megabájt memóriája microSD által további 32 gigával bővíthető.

A „kis óriást“ 49 euróért kínálják, második telefonként kitűnő szolgálatot tehet, gyerekek, idősek számára különösen ajánlott, hisz‘ kezelése gyerekjáték.

 

Címkék