Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csökkenget az illegális szoftverek aránya Magyarországon

Csökkenget az illegális szoftverek aránya Magyarországon
Infovilág

Az illegális szoftverhasználatról készített 2009. évi BSA/IDC tanulmány szerint a világméretű gazdasági recesszió ellenére az illegális pc-s szoftverek aránya számos piacon csökkent – 54 ország esetében állapított meg mérséklődést a tanulmány – és mindössze 19 gazdaságban emelkedett. Ennek ellenére az illegálisan használt szoftverek globális aránya 41-ről 43 százalékra emelkedett, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, amelyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül. Az illegális szoftverek kereskedelmi értéke 2009-ben elérte az 51,4 milliárd USA-dollárt.

A vizsgált országok közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb, 20–21 százalék körüli, Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb, 90 százalék fölötti.

Magyarország a jelentés szerint azon államok közé tartozik, amelynek a múlt egy évben sikerült javítania a szoftverkalózkodás arányain. A 2009-i adatok szerint a hazai hatóságok és jogvédők munkájának köszönhetően 1 százalékponttal csökkent az illegálisan telepített programok aránya, így jelenleg a kalózszoftverek aránya 41 százalékra rúg. Ezeknek az illegális szoftvereknek a becsült kereskedelmi értéke mintegy 113 millió dollár.

"Miközben a tanulmányban jelzett magyarországi 1 százalékpontos csökkenés biztatónak látszik, nem szabad megfeledkezni arról, hogy változatlanul létfontosságúak a szoftverlopások visszaszorítására irányuló erőfeszítések. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy tízből négy szoftver nem jogtiszta a számítógépeken" – jelentette ki dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának elnöke. A szakértő hangsúlyozta: az utóbbi húsz év legnagyobb nemzetközi gazdasági recessziójának remélhetőleg a végéhez közeledve, a BSA továbbra is igyekszik tájékoztatni a kormányzatokat, a vállalatokat és a fogyasztókat a szoftverek illegális másolásának, terjesztésének és használatának kockázatairól, és tudatosítani mindenkiben, hogy az illegális szoftverhasználat a gazdaság élet számos szereplőjének és az államnak okoz súlyos károkat.

Az IDC szerint 2009-ben minden 100 amerikai dollár értékben jogszerűen beszerzett szoftver mellett további 75 dollár értékű szoftvert illegálisan használnak a számítógépeken. Ez a veszteség azonban nemcsak az iparági bevételeket veti vissza, hiszen az illegálisan használt pc-s szoftverek arányának a csökkentése jelentős előnyökkel járna a gazdaság egészét tekintve is.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorításának gazdasági hatásairól készített 2008. évi BSA/IDC tanulmány szerint, ha az illegális szoftverek aránya négy év alatt 10 százalékponttal csökkenne, akkor az Magyarországon mintegy 1100 új munkahelyet és a gazdasági teljesítmény 47 milliárd forintos növekedését eredményezné, ráadásul további 11 milliárd forint adóbevételt hozna az államnak. Az IDC becslése szerint ráadásul a legálisan értékesített szoftver árának minden dollárja után további 3-4 dollár bevételt realizálnak az adott ország szolgáltató és forgalmazó társaságai. Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy az illegálisan használt szoftverekkel a fogyasztók számítógépeik biztonságát kockáztatják, mivel a lopott programok gyakran rosszindulatú szoftvereket is tartalmaznak.

Címkék