Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kishúg-premier – Szalóki Ági és Borlai Gergő ősbemutatója az A38 hajón

Kishúg-premier – Szalóki Ági és Borlai Gergő ősbemutatója az A38 hajón
Infovilág

A produkció nagy különlegessége, hogy virtuálisan jött létre: csetelve, e-mailezve, hangfájlcsere közben. Gergő egy mátrai faluból küldte a zenei alapokat, amikre Ági szöveggel és dallammal válaszolt Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy Kolozsvárról. Az egymástól igen távol álló zenei világok egységes rendszerré olvadtak össze, megtartva mindkettejük egyéniségét és zenei ízlését.

Nagyjából egyszerre kezdődött Szalóki és Borlai pályája. Egyikük az Ökrös együttessel és a Besh o Drommal járta a világot, másikuk Tátrai Tiborral, Horváth Charlie-val és Babos Gyulával zenélt. Mindketten színpadi partnerei voltak Dés Lászlónak, Presser Gábornak és Szakcsi Lakatos Bélának, mindkettejüket jól ismerik külföldön is. Az eltérő zenei közeg ellenére szinte elkerülhetetlen volt, hogy egyszer közösen alkossanak valamit.

Tavaly tavasszal ötletszerűen kezdtek neki a munkának, és az ősszel kezdtek fölépíteni egy teljesen új zenei világot, amiben stílusosan keveredik az autentikus népzene és a mai, modern elektronikus zene. A népdalok mellett Szalóki Ági most Szabó T. Anna és Jónás Tamás verseihez nyúlt.

A hangzás eklektikus, bár Borlai Gergő, aki a szabad zene elkötelezettje, programzenére törekedett: minden hang, szólam, hangszer és hatás a lehető legjobb helyen, a lehető legtökéletesebb formában jelenik meg, egységes összképet mutatva.

Szalóki Ági és Borlai Gergő mellett Csókás Zsolt gitározik, Kovács Zoltán nagybőgőn játszik. Az esten fellépő Tárkány Művek 2008-ban alakult nép- és dzsessz-zenészekből. Magyar népzenét és dzsesszt ötvöznek bartóki vonalon haladva. Céljuk, hogy kialakítsanak egy mai, korszerű, improvizatív zenei stílust a magyar zenei anyanyelven megfogalmazva.  Bartókhoz hasonló tisztelettel, alázattal és ízléssel szeretnék a két műfajt összeilleszteni. Jelenlegi zenéjük ennek az útnak az első állomása. A zenekar tagjai: Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom, zene, szövegek), Paár Julianna (ének), Kováts Gergő (tenorszaxofon, basszusklarinét, furulya, fuvola), Papp Endre (brácsák), Bognár

András: (nagybőgő).

Címkék