Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

INPUT 2010 – nemzetközi köztévés konferencia a Magyar Televízióban

INPUT 2010 – nemzetközi köztévés konferencia a Magyar Televízióban
Infovilág

A konferenciát 25. alkalommal rendezik meg, ezúttal Budapesten, ahol május 8–12. között mintegy nyolcvan, a világ köztévéiben bemutatott televíziós műsor, dokumentumfilm, tévéfilm és animáció lesz látható az MTV óbudai gyártóbázisán. A témák és a megközelítések változatosak, az alkotások rávilágítanak a köztelevíziók aktuális helyzetére és szerepére, illetve válaszokat keresnek a köztévéket érintő legégetőbb kérdésekre. Több szekció foglalkozik friss műsorformátumokkal, a műfaji határok összemosódásával.

Esténként szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket. A konferencia angol nyelvű, a panelbeszélgetéseket szinkrontolmácsok fordítják magyarra. További információk: www.input2010.hu

1. PANELBESZÉLGETÉS – A kultúra szerepe a közszolgálati televíziózásban – május 9., vasárnap, 20 órától

A kulturális programok a közszolgálati televíziókban is visszaszorulóban vannak. Úgy tűnik föl, a piac érdekei fontosabbak a nézők igényeinél. A kereskedelmi televíziós csatornákkal való konkurenciaharc következtében a kulturális műsorok gyakran a késő esti műsorsávba szorulnak, vagy teljesen megszűnnek. Megfordíthatóak-e ezek a tendenciák? Erről beszélgetnek a közép-európai régió öt országának jeles televíziós szakértői. Beszámolnak a nemzetközi televíziós együttműködések terén szerzett tapasztalataikról, értékelik a közép-európai régió tévés kínálatát, valamint megvitatják a jövő televíziózásának kérdéseit, különös tekintettel az új hírközlési és műsorszolgáltató csatornákra, mint például az internet.

Moderátorok: Al Ghaoui Hesna (a Magyar Televízió riportere) és Rainer Traube (DW-TV, a kulturális szerkesztőség vezetője). Résztvevők: Dorota Roszkowska (producer, Lengyelország), Tautvydė Valentaitė (televíziós újságíró, Litvánia), Jani Virk (író, a Szlovén Televízió Kulturális Osztályának vezetője), Jan Jirák (egyetemi professzor, médiakutató, Csehország), Sipos Pál (2010 februárjáig a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője)

2. PANELBESZÉLGETÉS – Koprodukciók az európai televíziózásban – május 10., hétfő, 20 órától

A Goethe Intézet és a Francia Intézet által szervezett beszélgetésen az arte francia–német kulturális tv-csatorna munkatársai mutatják be az európai koprodukciók – főképp kulturális műsorok és dokumentumfilmek ¬– létrejöttének munkafolyamatait a tervezéstől a finanszírozáson keresztül a megvalósításig. Moderátor: Maren Niemeyer, a Goethe Intézet müncheni központjában audiovizuális referense. Résztvevők: Marianne Levy Leblond, ARTE France, Karen Michael, ARTE France, Kornelia Theune, ARTE Strasbourg főszerkesztő, Dokumentumfilmek és Magazinok Szerkesztősége, Georg Tschurtschenthaler producer, Gebrüder Beetz Filmproduktion Köln.

Georg Tschurtschenthaler jelenleg a „Farewell, Comrades!” című hatrészes dokumentumfilm-sorozaton dolgozik producerként. A sorozat a kommunizmus bukásának folyamatát, a közép-kelet-európai országokban lezajlott társadalmi folyamatok dinamikáját szeretné bemutatni 1975–91 között. A sorozat szerzői: Jean-François Colosimo és Dalos György, a rendező Sergiy Bukovsky.

A projekt példaértékű koprodukciós együttműködés keretében valósul meg: az Arte France, az Arte G.E.I.E. és az Arte Deutschland, valamint a francia Artline Films és a német Gebrüder Beetz Filmproduktion cégek közös produkciója lesz. Velük együttműködve számos kelet- és nyugat-európai társ-producer és televíziós csatorna segítik majd a rendező munkáját, hogy létrejöhessen ez a történelmileg egyedülálló, európai dimenziójú filmsorozat.

Címkék