Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

100 éves a magyar motoros repülés – újra megnyílt a repüléstörténeti és űrhajózási kiállítás

100 éves a magyar motoros repülés – újra megnyílt a repüléstörténeti és űrhajózási kiállítás
Infovilág

A Libelle: elkészülte után, 1909-ben.A repüléstörténeti és űrhajózási kiállításon több mint 50 légi jármű tekinthető meg, köztük a Libelle – az első magyar repülőgép – hiteles másolata. A repülés élményét szimulátorokban ismerhetik meg a látogatók.

Adorján János, magyar gépészmérnök 1909-ben gróf Andrássy Géza anyagi támogatásával építette meg Libelle (Szitakötő) elnevezésű, kéthengeres Adorján–Dedics-motorral szerelt repülőgépét. Első sikeres felszállását 1910. január 10-én hajtotta végre Rákosmezőn, így az idén 100 éves a magyar motoros repülés.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. támogatásával az évforduló alkalmából megújult repüléstörténeti és űrhajózási kiállítás 4000 négyzetméterén több mint ötven kiállított gépet, sok száz alkatrészt és fényképet tekinthetnek meg az érdeklődők, és ismerkedhetnek meg a magyar repülés történetével az 1900-as évek elejétől egészen napjainkig. A gyűjtemény légi járművei közül kiemelkedő értékűek a Junkers F-13, a világ első, fémszerkezetű polgári repülőgépe, valamint idősebb Rubik Ernő motoros- és vitorlázó repülőgépei. A modellek és a másolatban újra megépített szerkezetek között a kiállítás gyűjteményét gazdagítja Leonardo da Vinci csapkodó szárnyas szerkezetének valósághű rekonstrukciója is.

Minden érdeklődő számára különleges látványt kínálnak továbbá a mezőgazdasági és iskola-repülőgépek, valamint a régi, dugattyús repülőgépmotorok, forgómotorok, sugárhajtóművek. A tárlatot színesíti a Tu–154-es repülőgép pilótafülkéje és a látogatók által is kipróbálható repülési szimulátorok. A tárlat része a történeti modellgyűjtemény és a magyarországi légiforgalmi irányítás történetét bemutató kiállítás is.

A légiforgalmi irányítás az idén 95 esztendős, ugyanis 1915 novemberében a Magyar Királyi Posta Temesvári Igazgatósága GONIO (rádióirány-mérő) -állomást létesített a Temesvár melletti Szent-Andráson, ahová a háborúban a balkáni fronton bevetett zeppelinek számára telepítettek léghajó-kikötőt és javítóbázist. Az iránymérést a bulgáriai Jambol (Ямбол) rádió-iránymérő állomásával együttműködve végezték 1916. januártól.

Id. Rubik Ernő legendás Góbé vitorlázógépe.A kiállításon rövid képes áttekintést kaphatunk a légiforgalmi irányítás fejlődéséről a korai kezdetektől, egészen a HungaroControl által a  múlt évtizedben végrehajtott műszaki fejlesztésekig. A légi forgalom növekedésével párhuzamosan nyomon követhető a műszaki fejlesztés, korszerűsítés. Már a működésből alig tíz esztendeje kivont eszközök is (pl. irányítói munkapultok) elavultnak számítanak a jelenlegi, Európa élvonalába tarozó magyar irányítói rendszerhez képest.

A Magyar Repüléstörténeti Társaság a 100. évforduló alkalmából adta ki a „Magyar repülés centenáriuma” és a „Légiforgalmi irányítás története képekben” című könyveket, amelyeket a szerzők a Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a helyszínen dedikáltak.

A repüléstörténeti és űrhajózási kiállítás mától október végéig (hétfő kivételével) mindennap megtekinthető a Városligetben, a Petőfi Csarnok emeletén.

A múzeum űrhajózás-történeti tárlata a közeli jövőben nyílik meg. A földszinti részen májustól látható majd a Farkas Bertalan űrrepülésére emlékező 30. évfordulós időszaki kiállítás is. Az űrhajózási-űrkutatási gyűjtemény teljes állománya 2011-től lesz látható, Jurij Gagarin repülésének 50. évfordulóján.


Az események hátteréről, kedves Infovilág-olvasó, itt talál összefoglalót.

Címkék