Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kossuth, multimédia-pláza nyílik – kulturált, jogtiszta, olcsó

Kossuth, multimédia-pláza nyílik – kulturált, jogtiszta, olcsó
Infovilág

Elsők között a patinás Kossuth Kiadó kínált már másfél évtizeddel ezelőtt lézerlemezre rögzített kulturális és ismeretterjesztő alkotásokat, később pedig "irodalmi fülbe való" formájában hangoskönyveket. Ebbéli tevékenységével máig nem hagyott föl, miután egyaránt tekinti küldetésnek és kereskedelmi tevékenységnek. Az internet kínálta lehetőségeket kihasználandó, a Kossuth Kiadó multimédia-áruházat épített a világhálón azzal a szándékkal, hogy egyszerűen és gyorsan elérhetővé tegye bárki számára az egész világon a teljes kiadói választékát. A Kossuth ugyanis már jó ideje nem pusztán hagyományos, nyomtatott kiadványokat kínál. Miként Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató a multimédia-pláza internetes letöltőközpontot bemutató sajtóeseményen elmondta, a virtuális plázában hét boltot rendeztek be. A kínálat: e-könyvesbolt, hangoskönyv-centrum, multimédia-archívum, zenei részleg, filmtár, illusztrációk gyűjteménye, ingyenesen letölthető tartalmak.

Hagyományosan magyar és világirodalmi alkotások, tudományos-ismeretterjesztő (történelem, társadalom-, természettudomány, művészet stb.) alkotások százai sorakoznak a letölthető elektronikus könyvek kínálatában. E művekhez a kiadó kiváló minőségű e-könyvolvasó készüléket is kínál. (A hardverről Földes László, a Kossuth informatikai menedzsere tájékoztatta a sajtóesemény részvevőit.) A bemutatón elhangzott, hogy a pláza könyveboltjában – akárcsak egy hagyományos könyvesboltban – a (reménybeli) vásárló egy-egy ív (16 oldal) terjedelemig beleolvashat az őt érdeklő, kiválasztott alkotásokba, mi több, lesznek közöttük olyanok is, amelyekből bizonyos kiválasztott részket (egy-egy kötetet) külön is megvehetnek. Újságírói kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a virtuális könyvesbolt (letöltőközpont) zsebpénzbarát áron, az eredeti, nyomtatott változat 40–60 százalékáért kínálja remekművek sokaságát. A letöltött alkotásokat a tulajdonosa természetesen akárhányszor "kézbe veheti", olvashatja, pusztán a szerzői, kiadói jog védelmét szolgálandó, nem másolhatja.

Az e-könyv olvasója.E kérdésre adott válasz kapcsán hangzott még el, hogy ha már jóformán megállíthatatlan az interneten burjánzó kalóztevékenység, ami a szerzőknek, a szerzői jog tulajdonosainak, örökösöknek, továbbá a kiadóknak, valamint a forgalmi adó elmaradása miatt az államnak is sokmilliárdos károkat okoz, a Kossuth Kiadó hivatásának tekinti e káros folyamat ellensúlyozását azzal, hogy elfogadható áron teszi közzé a jogtiszta alkotásokat abban a reményben, hogy a vásárlók nagy többsége ebből a forrásból csillapítja a kultúra, a művelődés, szórakozás iránti vágyát.A hivatalosan még nem bejárható multimédia-pláza másik nagy részlege a hangoskönyv-centrum, amit ugyancsak folyamatosan és szorgalmasan töltenek föl áruval a Kossuth szakemberei, hogy a vásárlóknak a lehető leggazdagabb letöltési választékkal szolgáljanak. A "polcokon" sorakoznak szépirodalmi hangoskönyvek, hangos útikönyvek, versek, mesék, novellák mp3 formátumban. Mellette kapott helyet a multimédia-archívum a már sehol sem(kizárólag itt) kapható ismeretterjesztő programokkal, továbbá a zenei részleg, különösen gazdag komoly-, könnyű-, népzenei albumokkal és zeneszámokkal. Itt is meg kell jegyezni, hogy egy-egy kiválasztott zeneszám, részlet (track) akár egy százasért is megvásárolható. Ebben a kisáruházban hallgathatták meg a sajtóesemény részvevői a szívet megdobbantó ritkaságot, az idős Kossuth Lajos hangját. A (sajnos, egyelőre tisztítatlan) fonográf-felvétel 1890. szeptember 20-án készült a politikus torinói száműzetésében.

A május 17-én megnyíló Kossuth-multimédiapláza filmtárába, illusztráció-gyűjteményébe betérők is gazdag választékot találnak dokumentum-, animációs és kisjátékfilmekből, továbbá grafikákból, metszetekből és fényképekből. Ez utóbbiak esetében jó tudni, hogy miután a Kossuth kiadói vállalatcsoport tagja a Cultiris kulturális képügynökség is, különösen nagy a választék magyar fotósok és gyűjtemények válogatott jogtiszta képeiből, fotóiból. Jó hír, hogy nem kell mindenért fizetni a multimédia-plázában, miután ingyenesen letölthető tartalmakat – szépirodalmat, recepteket, szabad szoftvereket, illusztrációkat, e-könyvekkel kapcsolatos tudnivalókat stb.– is kínál.

Földes László.Az e-könyvről, tehát arról a tenyérbe simuló, könnyű, bárhol használható digitális eszközről, amelyik megjeleníti a multimédia-plázában vásárolt tartalmakat, Földes László, a Kossuth Kiadó informatikai igazgatója tájékoztatta a sajtóesemény részvevőit. A kiadó egyelőre a Koobe Classic márkájú elektronikus e-könyvolvasót kínálja, eleve feltöltve tíz e-könyvvel és két teljes hangoskönyvvel a memóriakártyáján. A kisméretű és könnyű, női táskában is elférő készülék nagy előnye, hogy hat hüvelyk átmérőjű, 800×600 képpont felbontású képernyője (e-papír) nem tükröződik, nincs háttérvilágítása (tehát alig fogyasztja akkujának energiáját, ami egyfolytában akár 7000 oldal elolvasására elegendő), nem fárasztja a szemet, és mint a hagyományos, nyomtatott könyv, akár napsütésben, akár lámpánál is jól olvasható. Mintegy ezer kötet elfér a memóriájában, magyar nyelvű kezelőfelülete egyszerűen használható, gazdája gombnyomással lapozhat benne, és nem csupán a Kossuth különlegesen védett letöltőszerverén tárolt tartalmakból, hanem az interneten kínált sok könyvtárnyi e-book közül is rátölthetők művek.

Sokféle formátumú (pdf, doc, wolf, html, mp3, txt, chm, fb2, djvu, png, figg, gif, bmp, jpg) elektronikus tartalom megjelenítésére, lejátszására képes a Koobe Classic. A Windows-, linux-, Macintosh OS operációs rendszerrel működő személyi számítógépről, USB-kábelen át tölthetők föl a tartalmak. Annak is kedvez a készülék, aki zene mellett szeret olvasni, mivel a memóriájában tárolt zeneszámok fülhallgató segítségével olvasás közben élvezhetők.

Az Infovilág tudósítójának érdeklődésére a házigazdák elmondták, hogy a Kossuth multimédia-plázájában vásárolt termékekért az internetes kereskedelemben megszokott módon, bankkártyával lehet fizetni. Tekintettel arra, hogy viszonylag olcsón elérhető termékeket kínálnak, szó van feltöltőkártyák kibocsátásáról is, ami még egyszerűbbé teszi a fizetési műveleteket, egyúttal akár kulturált ajándékcikké is előléphet.

Címkék