Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Föld-fesztivál a fővárosi állatkertben április 20-tól 26-ig

Föld-fesztivál a fővárosi állatkertben április 20-tól 26-ig
Infovilág

Föld-fesztivál lesz az Állatkertben április 20-tól 26-ig. Az egyhetes programsorozat voltaképpen a hagyományos Föld napi rendezvények nagyszabású kibővítése. A bolygónk, a természet, illetve az élővilág védelméhez kapcsolódó érdekes programok megvalósításában a házigazda állatkert mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Vadvédelmi Világalap (WWF), az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Levegő Munkacsoport, az Ökoszolgálat, az Országos Erdészeti Egyesület, az Ökocsiga Játszóház és több más szervezet is részt vesz.

A Föld napja

A Föld napját először 1970. április 22-én rendezték meg Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Az egyetemistából azóta az alternatív erőforrások világhírű szakértője lett, a Föld napja pedig világméretű rendezvénnyé terebélyesedett. A Földünk sorsáért aggódó szervezetek ezen a napon világszerte igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét a Földünket fenyegető veszélyekre. Magyarországon 1990 óta ünneplejük meg a Föld napját.

A programok nagy többsége az egyhetes időtartam valamennyi napján várja a látogatókat. A Japánkertben izgalmas, interaktív élő társasjáték lesz, ahol a 4-12 évesek az erdő lakóival ismerkedhetnek meg. Az Elefántháznál kézműves foglalkozás, az Állatsimogatónál játszóház keretében próbálhatják ki kreativitásukat és ügyességüket az apróbb és nagyobb érdeklődők. A Főkaputól indul az a több állomásból álló, a kert egész területére kiterjedő vetélkedő, amelynek témája Magyarország egyik legritkább gerincese, a rákosi vipera védelméhez kapcsolódik. A viperavédelem, és az ezt szolgáló LIFE+ uniós természetvédelmi program bemutatására külön standot állítanak fel a fókamedence szomszédságában. A WWF klímasátrában, amely – a szervezet klímaturnéjának egyik állomásaként – az Akváriumnál kap helyet, mindenki számára kiderül, hogyan tehet az átlagember a klímaváltozás mérsékléséért. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standját természetesen a „Madárbarát Kertben”, a Majomház közelében kell keresni: madárhang felismeréssel, tudáspróbával, játékokkal várják a látogatókat. A Levegő Munkacsoport állomása a perzsa leopárdok kifutója mellett, az Ökoszolgálaté a Dél-Amerika Háznál lesz, a Szavannakifutó sarkánál pedig az Országos Erdészeti Egyesület munkatársai mutatják be, hogy milyen fontosak az erdők mindannyiunk számára. Az Emberszabású Majmok Házában a Gorilla Éve programhoz kapcsolódó állomásnál kiderül, milyen veszélyek fenyegetik a legnagyobb testű majomfaj fennmaradását, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségsége (EAZA) által az európai ragadozók védelme érdekében hirdetett kampányról pedig az oroszlánfókák alagútjában tudhatunk meg többet, természetesen könnyed, játékos formában. Az úgynevezett „TapiZoo” állomásokon, amelyekből a Szavannakifutónál és az Akvárium mellett is lesz egy-egy, állati „alkatrészeket”, strucctojást, oroszlánkoponyát és más érdekességeket vehetnek kézbe a látogatók. Emellett természetesen az előre meghirdetett időpontban történő állatbemutatók, látványetetések is folyamatosan zajlanak, félóránként újabb és újabb látnivalókkal. Délelőtt 10-kor és délután 1-kor egyórás, vezetett állatkerti séta is indul a főbejárattól.

Hétfőn és vasárnap (április 20. és 26.) 11 órai kezdettel láthatja a közönség a Vízipók, csodapók című mese-musicalt a SZÖSZ Színház előadásában. Szerdán és csütörtökön (április 22-23.) a Vízparti Élet Házánál az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai mutatják be, miként lehet megjósolni az időjárás alakulását. Vasárnap (április 26.) a Somlai Angyalka Alapítvány tart vakvezető kutya bemutatót a főkapunál, 10 és 12 órai kezdettel. Ugyanezen a vasárnapon arra is lehetőség lesz, hogy a Kisszikla egyik termében berendezett különleges „tárlaton”, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete látó és látássérült segítőinek közreműködésével bárki átélhesse, milyen érzés a sötétben tájékozódni, más érzékszerveinkre támaszkodni.

Szakmai rendezvényként szombaton, tehát április 25-én tartja az állatkert a pedagógusok számára meghirdetett tavaszi nyílt napot, amelyen az intézmény zoopedagógusai az igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket mutatják be.

A gazdag programkínálatot a hét minden napján termelői mézkóstoló és vásár, könyvesstand, gyógytea-vásár, illetve a speciális taneszközök állomása teszi teljessé.

Címkék