Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Warez-ügy: 21 magyar gyanúsított, a vezér halott

Warez-ügy: 21 magyar gyanúsított, a vezér halott
Infovilág

A rendőrség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai által 2009 áprilisában öt szerverteremben végrehajtott házkutatáskor 43 szervert foglaltak le. A gépeken mintegy 230 terabyte-nyi szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogot sértő illegális fájlokat találtak. A nyomozás közben beszerzett adatok szerint K. Balázs és az általa irányított bűnszervezet tagjai legális szerverhoszting-szolgáltatás mögé bújva leplezték több száz sms-warez, sms-web és torrent weboldal működtetését. Az oldalakról emelt díjas sms-ek ellenében szerzői jogi védelem alatt álló audiovizuális tartalmak, valamint szoftverek illegális letöltését tették lehetővé. A weboldalakat spam formájában hirdették az interneten. A rendőrség jelenleg 21 gyanúsított ellen folytat eljárást; a gyanú szerint többen is bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket.

A hatóság szerint a bűnszervezet évekig működött. Ezen időszak alatt több ezer magánszemély és gazdasági társaság szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát sértette meg. A teljes vagyoni kár megállapítása még folyamatban van, de a szakértői becslések szerint a gyanúsítottak legkevesebb 2,16 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az érintett jogtulajdonosoknak, miközben maguk mintegy 741 millió forint illegális bevételre tettek szert.

A rendőrség az okozott kár megtérítésére 43 ezer eurót, 54 millió forintot, továbbá két személygépkocsit és 180 millió forint értékű számítástechnikai eszközt foglalt le, továbbá 10 pénzintézeti számlát zároltatott.

A huszonegy gyanúsítból öt előzetes letartóztatásban van. Mások ellen egyéb bűncselekmények ügyében, így tiltott pornográf felvétellel való visszaélés, csalás, tiltott szerencsejáték szervezése és közokirat-hamisítás okán is nyomozás folyik. A bűnszervezet vezetésével gyanúsított K. Balázs a hatóságok információi szerint külföldön életét vesztette. A gyanúsított halálesete részleteinek tisztázása nemzetközi bűnügyi jogsegély alapján folyik.

 

Címkék