Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Robotino Olimpia Dunaújvárosban – robotkapus védi a büntetőket

Robotino Olimpia Dunaújvárosban – robotkapus védi a büntetőket
Infovilág

A Dunaújvárosi Főiskola és a Festo közösen szervezi meg a robotika legrangosabb hazai versenyét, a II. Robotino Olimpiát és Mobil Robot Kupát. A megmérettetés Festo Robotino programozási feladatokból áll, a Robotinók egyéni számokban és páros küzdelmekben vesznek részt az erre a célra kialakított küzdőtéren.

A felsőoktatási intézmények programozási versenyére 27 csapat nevezett, közüle 15 mérkőzik meg hétfőn azért, hogy a szingapúri RoboCup világversenyen képviselhesse hazánkat. A középiskolásoknak szóló Mobil Robot Kupán kilenc csapat között dől el, hogy ki képviseli Magyarországot a londoni WorldSkills világversenyen. 

A Mobil Robot Kupa irányadó a nemzetközi szakképzés-fejlesztésben, hiszen a világverseny a szakképzéssel foglalkozók egyértelműen legnagyobb fóruma, a szakképzés-diplomácia egyik legfontosabb színtere is. A rendezvény a hazai, magas színvonalú mechatronikai képzést és a mobil robotika fejlődésének népszerűsítését szolgálja.

A Festo Didactic vezetője, Németh Attila hangsúlyozta:„Elképesztő ütemben fejlődik a mobil robotika és sajnos, a szakmán kívül csak nagyon kevesen tudnak róla. A mostani rendezvényt megnyitjuk az érdeklődő-látogatók előtt. Számukra kialakítottunk a tudományos játszóteret, ahol az érdeklődők kiszolgáló robotoknak adhatnak utasításokat és büntető rúgásokat lehet majd lőni egy Robotino kapusnak is, aki nagy valószínűséggel ki is védi őket. Az ötlet onnan származik, hogy szakemberek szerint a fejlesztéseiknek köszönhetően 2050-re felállhat a világ első mobil robotokból álló futballcsapata, amely az ígéretek szerint meg tudja verni a majdani legjobb futballválogatott csapatát” .    

A versenyaréna fölött egy Magyarországon eddig még soha be nem mutatott hatalmas robot medúza lebeg majd, és robot-showtáncosokat is láthat a közönség, de ezekről a meglepetésekről többet egyelőre nem árult el a szakember.

Címkék