Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Peru ezer arca – fotókiállítás a pesti állatkertben

Peru ezer arca – fotókiállítás a pesti állatkertben
Infovilág

Az alkotó és műve - lámával. (Foto: Bagosi Zoltán.)A Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében látható „Peru ezer arca” című fotókiállításon mintegy negyven fotográfia a dél-amerikai ország jellegzetes tájainak, természeti szépségeinek, állat- és növényvilágának felvillantása mellett az inka civilizáció emlékeivel, illetve az ott élők mindennapjaival is megismerteti a távoli tájak iránt érdeklődőt. A fényképekről visszaköszön a magasban keringő kondor képe, az Andok fehérlő hegyláncainak látványa, sőt a titicaca-tavi mesterséges úszó szigetek világa is.

Peru első, magyarországi ismertetője a selmecbányai születésű Éder Xavér Ferenc  (1727–73) volt, aki jezsuita szerzetesként 1751–67 között élt Peruban, illetve a mai Bolívia területén. Megfigyeléseiről, Peru földrajzáról, néprajzáról és élővilágáról könyvet is írt. A mű már Éder halála után, 1791-ben jelent meg Budán, latin nyelven.


A kiállításon látható fotókat Nicolas Cansinos, a budapesti állatkert perui származású munkatársa azért készítette, hogy általuk a lehető legnépesebb közönségnek mutathassa be szülőhazáját. A tárlatot – a Perui Köztársaság tiszteletbeli főkonzuljának képviseletében – Andrea Santos, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nyitotta meg.

Címkék