Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt a Kossuth Örkény könyvesboltja

Megnyílt a Kossuth Örkény könyvesboltja
Infovilág

Kocsis András Sándor.Az avató legfiatalabb vendége.Ma délben fölavatták a budapesti Szent István körút 26. alatt az Örkény István könyvesboltot, új és teljes nevén: a Kossuth Kiadó könyv- és fotocentrumát, miként a kiadóvállalat elnök-vezérigazgatója, Kocsis András Sándor aposztrofálta: a kultúra (egyik) centrumát. Első pillantásra is fölmérhető, hogy más ez a könyvesbolt, sokkal több a megszokottaknál, a hagyományosoknál, még akkor is, ha (hála az igényes könyvkereskedőknek) egyre több újszerű, a mai igények kielégítésére (fölkeltésére!) hivatott könyvesház és könyveskuckó, hatalmas és meghitten picinyke nyílik. A ma avatott méretét éppen eltalálta a tervezője: nem hodály, de nem is zsúfolt: jól áttekinthető, otthonos, böngészésre csábító, a sarokban még kávéautomata is kínálja illatos tartalmát, miként vele átellenben egy érintőképernyős konzol meg arra ad lehetőséget, hogy vásárlás előtt belehallgassunk a kiszemelt hangoskönyvbe.

Mácsai Pál##Örkényt mond.Az ám, hangoskönyv! A Kossuth a Mojzer Kiadóval együtt már évek óta a megszállottak és elkötelezettek lelkesedésével és következetességével bocsátja ki a mindenekelőtt a magyar irodalom legjavából finom ízléssel válogatott műveket, hogy velük gyarapítsa az "irodalmi fülbevaló" sorozatát. A mai könyvesbolt-(újra)megnyitóra jelent meg a névadó Örkény István Mese-levelek című elbeszéléskötete, amit mindenekelőtt a saját gyerekeinek, Angélának és Antalnak szánt, de hála az író örököseinek, mostantól bárki részesülhet a levelek bölcs intimitásából – Mácsai Pál ismételten remek előadásában.

A névadóra emlékezveHa már hangoskönyv: ön is, kedves Infovilág-olvasó, készíthet saját hangoskönyvet ebben a boltban. Hangszigetelt mini stúdiójában akár valamelyik kiválasztott irodalmi alkotásból olvashat föl tetszés szerint kiszemelt részletet önmaga, szerettei, barátai gyönyörűségére, vagy éppenséggel a saját alkotását mondhatja hangrögzítőre. A siker (technikailag mindenképpen) abszolút biztos, mert azonnal elkészül a lézerkorong. "Itt a hangja, vigye haza!"

Ha meg szívesebben gyönyörködnék valamelyik klasszikus festményben vagy fényképben, annak sincs akadálya: az országban elsőként itt, az Örkény könyvesboltban talál különösen nagy választékot illusztrációkból, amik a kirakatban is látható nagyméretű, színes nyomtatón percek alatt elkészíthetők, és (persze, fizetés után) vihetők is. A reprodukciók alapanyagát egyébként az ugyancsak a Kossuth Kiadóhoz tartozó Cultiris Kulturális Képügynökség páratlanul gazdag kínálata szolgáltatja.

Az emeletre, a könyvesbolt galériájára nem pusztán csak azért érdemes fölmenni, hogy a lépcsőfordulóban elhelyezett mini stúdióban a betérő elkészítse a saját hangfelvételét, hanem azért is, hogy megtekintse a folyamatosan frissülő fényképgalériát is. A megnyitó alkalmával Szebeni András fotoművész felvételei tekinthetők meg, a tárlat címe: «Cseh Tamás Évával és Gézával». (Géza, azaz Bereményi Géza orgatókönyvíró, filmrendező a megnyitón röviden elmondta a képsorozat keletkezéstörténetét.) Miként a megnyitón elhangzott, a boltban hathetenként új fotokiállítás nyílik, és miután a kultúra (egyik) központjának is szánja a Kossuth Kiadó, kulturális programokra is sor kerül a bolt galériáján – tekintettel a nem túl nagy térre, már-már a házi koncertek meghittségét sugárzó légkörben.

Tóth József polgármester.Bereményi Géza## emlékezik.Tóth József, a budapesti XIII. kerület polgármestere is részese volt a könyvesbolt-avatónak. Figyelmet keltő tényeket sorolt, a többi között azt, hogy a városnak ebben a fertályában három színház működik, továbbá 135 köztéri alkotás és 158 emléktábla látható. Angyalföldön-Újlipótvárosban kétszáz képzőművész és százötven író él és alkot. Olyan világhírességek laktak-dolgoztak itt, mint Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Kovács Margit... Jó, ha tudják a kerület lakói: az Örkény könyvesboltban (lakcímük igazolása ellenében) ötödével olcsóbban vásárolhatnak az üzlet kínálatából. (Hasonló jog illeti az újpestieket a Kossuth-irodaház földszintjén berendezett Fejtő Ferenc könyvesboltban.)

A mai boltavató vendégei – mielőtt Örkény István özvegyének és gyerekeinek jelenlétében leleplezték a képzőművész kiadóigazgató, Kocsis András Sándor remek Örkény portrészobrát – irodalmi csemegében is részesülhettek. Mácsai Pál színművész (ha már az avató tovább tartott egy percnél...) felolvasta Örkény István Nézzünk bizakodva a jövőbe című egypercesét. Azoknak, akik nem lehettek jelen az eseményen, itt ajánljuk elolvasásra. És az Országos Széchényi Könyvtár remek, multimédiás honlapját se feledje el megtekinteni, kedves olvasó!

Címkék