Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Coface: lassú a fellendülés az euróövezetben

Coface: lassú a fellendülés az euróövezetben
Infovilág

A Coface világgazdasági növekedés várható mértékét 2010-re már 3%-ra teszi. Az Ázsiába alapanyagokat exportáló, három ipari ország (Kanada, Ausztrália és Új-Zéland) ismét a legmagasabb minősítést, azaz A1-es besorolást kapta, ami azonos a válságot megelőző kockázati szinttel; ezekben az országokban a vállalati fizetési morál javult és a fizetésképtelenségi eljárások növekedése egyértelműen lassult.

Pozitív megfigyelési listára tették az Egyesült Államokat A2 minősítéssel. Az euró-övezet viszont még mindig az Egyesült Államok mögött áll, növekedési mértékét lefelé, 0,8 %-ra módosította a Coface. Az amerikai gazdaság 2009 negyedik negyedéves jó teljesítménye engedte, hogy a Coface felülvizsgálja növekedési ütemét és 2,3%-ra felfelé javítsa azt, ezzel pozitív megfigyelési listára (A2) helyezte az Egyesült Államokat. A biztató jelek ellenére ( különösen a feltörekvő országok felé irányuló export vonatkozásában) az ország még mindig nem éri el a válság előtti minősítését (A1). Valójában a Coface tart a 2010-ben bekövetkezhető üzleti lassulástól, amelyet a gyengülő költségvetési élénkítő hatások okoznak.

2010-ben az iparosodott országok egészénél 1,6%-os növekedés várható. Ez az előrejelzés rejt néhány nagy különbséget különösen az Egyesült Államok, (a világ GDP-jének 26%-a) és az euróövezet (világ GDP-jének 21%-a) között.
 
Az utolsó negyedévben a növekedési ütem az euróövezetben nagy csalódást okozott. Stagnált Németországban, negatív maradt Spanyol- és Olaszországban. A Coface így felülvizsgálta erre vonatkozó előrejelzését lefelé, 0,8%-ra módosította, ez valamivel alacsonyabb, mint a korábbi előrejelzése. A gazdasági tevékenység az euróövezetben gyengül és a fellendülés korlátozottabb, mint máshol. A növekedési profilok országonként hagyományosan nagyban különböznek; minden ország kihívásokkal küzd 2010-ben.

· A hagyományos nagy exportőrök (Németország, Hollandia) általában támaszkodnak a vállalatok export célú beruházásaira. Az exportban azonban csak szerény fellendülés várható, mivel nem lesz erőteljes a kereslet az európai partnerek között.

· Francia- és Olaszországban nagyobb mértékben hat a háztartások fogyasztása, ami a munkaerő-piacon bekövetkezett romlás miatt csak kis mértékben növekszik.

· Görög- és Spanyolországban az idén a kereslet minden összetevője továbbra is zsugorodik. A legnagyobb kockázat ezekben az országokban az, hogy a szigorú költségvetési politika tovább súlyosbítja a recessziót.

Francois David, a Coface elnöke: „A válság végét jellemzi a 4,5 pontos pozitív növekedés, ami példa nélküli, de megtévesztő. A feltörekvő országokban már elérik a válság előtti növekedési szintet, az Egyesült Államok elismerésre méltó, de kockázatokkal terhelt kilábalást mutat, Európában a válság vége még fájdalmas”.

Ami hazánkat illeti, a Coface a múlt évben A3-ról A4-re minősítette le, ez a vállalkozások részére az jelenti, hogy hitellimitek meghatározásakor szigorúbb megítélés alá esnek. Nincs látványos változás a magyar a vállalkozások helyzetében, állítja Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója. A legújabb minősítések nincsenek számottevő hatással a hazai vállalkozásokra, hiszen a magyar exportnövekedés szempontjából az európai növekedést kell elsősorban figyelembe venni, és nem a világgazdaság egészére adott prognózisokat, mivel a magyar export jórésze az EU-ba irányul.

Magyarországon olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyeknek világméretű és regionális trendje egyébként javulást ígérne. A hosszabb távú javuláshoz szükség lenne az EU gazdasági növekedésnek további gyorsulására, valamint a belső fogyasztás, egyben a beruházások élénkülésére. Amíg e környezeti elemek nem változnak számottevően, a magyarországi cégek kockázati megítélésben érdemi javulás nem várható – tette hozzá Bagyura András a Coface kereskedelmi vezetője.

Címkék