Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jerry Lee Lewis újra Budapestre jön

Jerry Lee Lewis újra Budapestre jön
Infovilág

Jerry Lee Lewist pályája csúcspontján érdemelte ki a Killer (Gyilkos) nevet. Nem azért, mintha vér tapadna kezéhez, hanem azért, mert enyhén szólva vehemens előadásmódját jó néhány hangszere bánta – nem beszélve a zongoraszékekről. Volt hangszere, amit „csak” szétpüfölt, de olyan is, amit felgyújtott. Azóta – idestova 75 évesen – lejjebb adta a tempót, de milliók emlékeznek fiatalkori botrányaira, amik közül kiemelkedik házasságkötése 13 éves unokahúgával. Később elváltak ugyan, de ez elég volt ahhoz, hogy kiessen a rádiók és a koncertszervezők kegyeiből.
 
Egyik felesége vízbe fulladt, egy másik drog-túladagolásban halt meg. Nyilván ezeket nem lehet a számlájára írni, mint ahogy azt sem, hogy két fia balesetben meghalt. A drogfüggőség azonban őt is elérte, s „feltöltött” állapotban, a véletlenül ugyancsak töltött pisztolyával mellbe lőtte basszusgitárosát. Szerencsére túlélte.
        
Az 50-es évek elején az első rock-sztárok közé tartozott. Szülei kölcsönből vásároltak neki egy használt zongorát. Nem volt hálátlan – tizennégy éves korára főleg a country és a boogie-woogie egybegyúrásával kialakította egyéni stílusát, színpadi mozgásával valósággal őrületbe kergette hallgatóságát.
        
Első lemezét 1954-ben jelentette meg, de karrierje 1956-tól indult be igazán – ugyanannál a Sun Recordsnál, ahol Elvis Presley, Roy Orbinson, Carl Perkins vagy Johnny Cash is sztár lett. Egy évvel később született a „Whole Lotta Shaking Going On” és a „Great Balls ofFire” című dala – mindkettő máig elmaradhatatlan sikerdala koncertjeinek.

Jellemző, hogy a rock and roll akkori bálványai mennyire nem voltak féltékenyek: Elvis Presley egyszer azt mondta, abbahagyná az éneklést, ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry Lee Lewis. Említett sikerdalain kívül felejthetetlen volt a „High School Confidential”, a „Lewis Boogie” és a „Breathless”. Sajátos stílusában nagy sikert aratott kortársai slágereivel, például a „What’d I Say”-jel (Ray Charles) vagy a „Sweet Little Sixteen”-nel (Chuck Berry)
          
Amikor a hetvenes évektől kezdett kissé lehiggadni, nagy kirándulásokat tett a countryzenében. Átütő sikerrel játszotta mások klasszikus countrydalait  Ebben a műfajban a „You Win again”, a „Chantily Lace” és a „Me and Bobby McGee” a legemlékezetesebb tőle. 
 
Botrányai ellenére a műfaj egyik legnagyobb egyénisége. Számos listavezető ás egyéb, előkelően helyezett lemezével bőven bizonyított a közönségének és a szakmának is. Az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Közben hallgassuk meg "Memphis Tennessee"-t 1981-ből!

Első felesége, Myra megírta a „Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis” (1982) című életrajzi könyvet a zongora gyilkosáról. Abból szóletett 1989-ben az óriási sikert arató, életrajzi film – a zongorista alakítója Dennis Quaid, Myrát Winona Ryder játszotta.
       
Nem véletlenül kapta 2005-ben a Grammy Életműdíjat. 2006-ban friss lemezt jelentetett meg „Jerry Lee Lewis Last Man Standing” címmel, Eric Clapton, B.B. King, Bruce Springsteen, Mick Jagger és mások közreműködésével. A lemezből kitűnő dvd is készült.
      
A budapesti koncertet szervező Showtime Budapest tájékoztatása szerint Jerry Lee Lewis legújabb lemezén is sztárokkal készül zenélni. Köztük lesz a hírek szerink Neil Young, Kid Rock és Kris Kristofferesen. Jerry Lee Lewis színpadi produkciója még mindig megkérdőjelezhetetlen. Nem lehet tudni persze, hogy meddig bírja a fellépéseket, de valószínűsíthető, hogy július 20-a után aligha láthatjuk ismét Budapesten. 

Címkék