Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hammond-orgona fesztivál a Take Five klubban – zene füleinknek

Hammond-orgona fesztivál a Take Five klubban – zene füleinknek
Infovilág

A Hammond-orgona az első olyan elektromechanikus hangszer volt, amelyik világkarriert járt be; vetekszik elektromos gitár sikerével. Hangját sokan ismerik, a huszadik század derekán elterjedt volt, mostanra a gyűjtők és ínyencek házi stúdióinak ékessége. Napjainkban a reneszánszát éli, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás a Hammond-hangszínek felé.
 
Az első napon 21 órától Kaltenecker Zsolt–Martonosi György duója ad koncertet. Egy rangos szaklap írja: "Kaltenecker Zsolt az egyik legjelentősebb zongorista... Először is figyeljük meg briliáns technikáját, ami leginkább Oscar Petersonra vagy más hasonló színvonalú zongoristára emlékeztet bennünket. Frazeálása olyan egyéni, ami mindenki mástól megkülönbözteti. Emellett harmóniai érzéke is fantasztikus..." Martonosi György a kilencvenes évek óta vezeti a Drum-Art Dobiskolát, tizenegy évig a Zenész szakírója, majd a Dobosmagazin szakmai munkatársa. Országos és nemzetközi dobos rendezvények, nemzetközi mesterkurzusok szervezője, résztvevője.
 

A kettős után, fél 11-kor színpadra lépő Kéknyúl Hammond Band vendége Barabás Lőrinc (trombita). A Kéknyúl az
országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztató orgonás dzsesszt és funkot. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond-orgonára hárul. A zenekarban a Premecz Mátyás játszik Hammond orgonán, a többi zenész: Badics Márk (dob), Jász András (altszaxofon), Ávéd János (tenorszaxofon) és Bognár Attila (harsona).

Április 9-én, pénteken délután öt órától lesz a digitálisorgona-klónok bemutatója, majd Fassang László és
Szokolay-Dongó Balázs duója következik. Fassang a világ kiemelkedően rangos orgonaversenyeinek győztese és
díjazottja. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Japánban, a Sapporói
Koncertterem rezidens orgonistája volt. 2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció
aranymedálját, 2004-ben ő kapta a világ legjelentősebb orgonaversenyének (Chartres) interpretációs
nagydíját és közönségdíját. Világszerte koncertezik. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. A Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Liszt Ferenc-díjas, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára.
 
Szokolay-Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren. Többször megfordult Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. A Skót Királyi Akadémia meghívására Skóciában tartott előadást a dudáról. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a dzsesszes megszólaláson át a szabad zenéig. Játéka mindig népzenei alapokon nyugszik.
 
A fesztivált B2B3 trió zárja, vendége Tóth Vera és Koós Réka. A  B2B3 trió 2008 januárjában alakult. A néhol sikító, néhol lágyan búgó orgona hangját kemény rockdob és virtuóz slap-basszusjáték fogja közre. A saját műsor mellett a B2B3 a világhírű progresszív Hammond-trió, a Niacin zenekar repertoárjának tolmácsolója. A Hammond B3 orgonát Horváth Krisztián szólaltatja meg. A többi zenész: Takács R. Adrián (basszusgitár), Blaskó György (dob), Csiszár Ferenc (gitár). A zenekar 2008-ban alakult. zenészei hazai és külföldi pop-, dzsessz- és rockformációk tagjai. Számos hazai és nemzetközi meghívás után a zenekar az őszre tervezi saját lemezének megjelenését.

Hallgassunk egy kis Hammond-orgonazenét!
Még egy kellemes felvétel.
Jutalomból a hazánkban is többször megfordult, bájos, mezitlábas orgonaművésznő, Rhoda Scott játszik.

Csak azért, mert nem lesz jelen a pesti Hammond-fesztiválon: itt a Barbara Dennerlein & Rhoda Scott kettős zenél; élmény!

Címkék