Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

CLX-3175: színes törpeóriás a Samsungtól

CLX-3175: színes törpeóriás a Samsungtól
Infovilág

A hölgy nem tartozéka a multifunkci-gépnek.Az új jövevény nem másra vállalkozott, mint az úttörő szerepre a multifunckiós készülékek színes palettáján. De milyen kritériumoknak kellett megfelelni? Gyorsaság, kimagasló minőség és helytakarékosság. Az első követelményre a válasz a lézertechnológia, mert jóval gyorsabb, mint a tintasugaras megoldás, nagy kapacitású a toner is, és nem utolsósorban az átlagosnál jobb minőségű nyomtatást produkál (most tekintsünk el a high-end tintasugaras fotónyomtatóktól, amik maguk mögé utasítják a közepes kategóriájú lézerprintereket; itt általánosságban és azonos kategóriákon belül vonnék  párhuzamot). A helytakarékosság pedig nem szorul magyarázatra, hiszen nem mindegy, hogy ládányi multifunkciós géppel dolgozunk, vagy akkorával, amelyik csupán leheletnyivel nagyobb egy doboz nyomtatópapírnál.

Ennyiben, persze, nem ér véget az újdonságok skálája: a független BLI intézethttp//:www.buyerslab.com mérései alapján bizonyítottan a CLX-3175 a létező leghalkabb multifunkciós készülék a vibráció és az átlagos zajkibocsátás tekintetében. Méretei megnyerőek: 415 mm széles, 360 mm magas és 311 mm széles. Emellett formájával kitűnően illeszkedik a modern irodai környezetbe (miután visszaküldtem a gyártónak, egy ideig a „hmm, valami hiányzik az asztalomról...” érzés uralkodott rajtam).


A csomagban van telepítő cd, táp-, telefonkábel és átalakító a telefonos hálózathoz. Sajnálatos módon ez esetben sem jár usb-kábel az eszközhöz, ez külön meg kell venni. (Értelmetlen a filléres takarékoskodás egy világcég esetében!)

Kicsomagoláskor az jutott eszembe, hogy ez egy  irodai fénymásoló–fax–szkenner–nyomtató 4 az 1-ben gép, amit valaki magas hőfokon kimosott, és összement. Egyszerűen azért, mert hihetetlenül kicsiny mása a nagy testvéreknek. Ugyanúgy nyitható fel, még a gombok elhelyezkedése is hasonlatos, nem kevésbé a lapadagoló. Külsőre megnyerő és a hangzatos kompakt és parányi jelzők valóban megállják a helyüket. Kétsoros LCD-kijelzőt kapott, memóriája 128 MB. Az operációs rendszerek közül a Windows 2000-től kompatibilis mindegyikkel (hivatalosan nem támogatja a Win 7-et, de nálam minden gond nélkül működött a 64 bites verzión is), emellett támogatja a Linux-rendszereket, illetve a Mac OS X10.3-10.5-ös változatokat és a Windows Terminal Services-t is szereti.

Üzembe helyezése kb. tíz, tizenöt perc: egy kávé,  és nyomtatásra kész. Funkcióit tekintve a következőket tudja: színes másolás és nyomtatás, szkennelés, faxolás. Az első lap nyomtatási reakcióideje (azaz amikorra az első lapot elkezdi kinyomtatni) fekete–fehér nyomat esetén 14 másodperc. Ugyanez színes esetében  24,5 mp. Valós felbontása 2400×600 dpi, ami egészen jó teljesítmény. A nyomtatási módokat tekintve a duplex megoldás kézi adagolást kíván. Átlagos sebessége 16 lap/perc monokróm és 4 lap/ perc színes A4-es oldalak esetén.

Másolói mivoltát tekintve a következő specifikációkkal bír: 18 mp alatt áll készen az első fekete–fehér és 45 mp alatt az első színes oldalra, képes multimásolásra (egészen 99 oldalig), nagyítási aránya 25–400%-ig terjed. Másolási tulajdonságai: ID-copy, clone copy, N-UP copy, Poster Copy. Felbontása ilyenkor szöveg esetén 600×600 dpi , fotómódban 1200×1200 dpi. Átlagos sebessége megegyezik a nyomtatási módnál leírtakkal.

Szkennelés tekintetében a következőket tudja: kompatibilis a TWAIN és WIA standardekkel (Win 2003, /XP/ Vista), a beolvasási módja Color flatbed, azaz síkágyas színes lapolvasó, optikai felbontása 1200×1200 dpi a kiterjesztett pedig 4800×4800 dpi, USB-re, mappába, alkalmazásba és hálózatra is képes menteni. Ha faxolásra használjuk a következőket kell róla tudni: ITU-T G3 szabvány kompatibilis, modemsebessége 33,6 kb/mp, feketében 300×300-as, színesben 200×200-as felbontás mellett. Ez irányú belső memóriája 2 megabájt, automatikusan tárcsázza a számot. Alapvetően színes fax, de pc-faxként csak fekete-fehér módban fut.

A papírkezelésről: 150 lapos papírkazettával látták el, kimeneti kapacitása 80 lap és szöveggel lefele adja ki a dokumentumot. ADF-ből 15 (76×127 millimétertől 216×356 milliméteresig) oldallal birkózik meg USB 2.0-ás, Ethernet 10/100 Base-TX, IEEE 802.11 b/g Wireless network csatlakozási lehetőségekkel bír. A már említett alacsony zajszint a következőképpen alakul: nyomtatás közben kevesebb, mint 48 dBA, másolásnál 52 dBA alatti, készenléti módban 27 dBA-nál alacsonyabb értéken működik (standby módban szerintem zajtalan, néha melegíti fel magát próbaképpen, azonkívül észre sem vehető a jelenléte).

Hivatalos gyártói becslések szerint havi 20 000 oldal a kapacitása (takarékos módban ettől valamivel több is lehet), fekete tonerkazettája 1500 oldalra elegendő – az induló csak 1000-re –, a színesek 1000 lapra elegendőek. Tömege 15,4 kg.

Ő állt néhány napig az íróasztalom sarkán. Kellemes vele dolgozni, tényleg halk, gyors, 1000 oldal kinyomtatása közben mindössze kétszer akadt el a papír, ám a formatervezésnek köszönhetően ez „secperc” alatt megoldható. A nyomtatót mindenképpen kemény, szilárd felületre kell helyezni, mert például egy huzattal bevont széken nehéz utántölteni a papírt. Ennek az az oka, hogy a papírkazetta a gépezet alján található. Ha teljesen kihúzzuk / kivesszük a helyéről, akkor viszonylag nehezen lehet csak visszatenni (jó célzóka kell hozzá, csak hajszálpontos illeszkedés esetén érzékeli a tálcát). Irodába tökéletes választás, kis helyen elfér, megbízható és precíz, nem utolsó sorban pedig igényesen dolgozik.

Otthoni használatra is kitűnő, könnyen lehet vele szkennelni, mivel a felső lapadagolóra helyezve automatikusan behúzza és beolvassa dokumentumainkat. Ára 60 ezer forint körüli.

Címkék