Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyersgyémánt helyett hegyikristály – koppantak a majna-frankfurti vámosok

Nyersgyémánt helyett hegyikristály – koppantak a majna-frankfurti vámosok
Infovilág

Az angolai férfi útlevele és az elcsípett „gyémánt”.Első pillantásra nehéz pontosan megállapítani az egyáltalán nem föltűnő kődarabról, hogy valójában micsoda, de hát a drágakövek földolgozatlan állapotban már csak ilyenek. Ez volt a veszte annak a 38 éves angolai férfinak is, aki egy Namíbiából érkező gép fedélzetén ült. Az útlevélvizsgálat után a fináncok is hamarosan górcső alá vették, így került elő a nyersgyémántnak látszó tárgy, ami akkora volt, hogy Németországban évek óta még csak nem is láttak hasonlót. Ráadásul kifejezetten gyanús volt, hogy Afrikából érkezvén és az Európai Unióba bebocsátást kérve sem a követ, sem pedig a róla készült hivatalos tanúsítványt nem mutatta be. Márpedig az úgynevezett Kimberley-egyezmény értelmében a nyersgyémántoknak is kell „útlevéllel” rendelkezniük. Hans-Jürgen Schmidt, a majna-frankfurti vámhivatal szóvivője a fogás után büszkén közölte: a letartóztatásba helyezett illető nem saját céljára hozta, amit hozott, személyében egy futárt sikerült leleplezniük.

Namíbiában futószalagon ellenőrzik a kibányászott gyémántot.A rendőrség alaposan átvizsgálta az angolai állampolgár útlevelét, és megállapította, hogy az okmány egy valódi portugál mellett egy hamisított namíbiai vízumot is tartalmaz. Midőn a nyomozók rákérdeztek, a gyanúsított azt állította, hogy Portugáliában kívánt autókkal kereskedni, a golflabda nagyságú kő árából akart járműveket vásárolni. Ő ugyan úgy 49 ezer euróra becsülte az értékét, de a hivatalból kirendelt szakértő ennél fényévekkel nagyobb összeget, 2,5 milliót állapított meg. A 38 éves angolait ennek alapján előzetes letartóztatásba helyezték vámcsalásért, okmányhamisításért és a külkereskedelmi jog megsértéséért.

Az autóvásárlási szándék mégsem ezen hiúsult meg: az elfogott utas és a hatóságok is nagyot koppantak. Egy szakértői felülvizsgálat alkalmával ugyanis kiderült: a „nyersgyémánt” nem egyéb, mint közönséges hegyikristály, és az értéke sem haladja meg a 20 eurót – közölte pénteken Doris Möller-Scheu frankfurti államügyész, aki eddig elsősorban a szervkereskedelem elleni küzdelemben szerzett nevet magának. A csempészéssel gyanúsított angolait pedig szabadon engedték.

Nyers állapotban a hegyikristály## alig különbözik a gyémánttól.

 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából: a gyémánt A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány (a nagyon ritka wurtzit-bórnitridet és a lonsdaleitet leszámítva[1]), átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö.: grafit). Neve (latinosan diamans) a görög adamos szóból származik, melynek jelentése legyőzhetetlen, ami keménységére utal. Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

Megmunkálás után eredeti értékének## a sokszorosáért árulják.A gyémánt értéke nagy mértékben függ a kő minőségétől, nagyságától, színétől, tisztaságától. E tulajdonságokhoz járul még a csiszolás minősége. Az említett tulajdonságokon kívül a gyémánt árát egyéb tényezők is befolyásolják, különösen az ajánlat és kereslet kérdése. Ma a kereslet és kínálat mesterséges egyensúlyban való tartásával nagy áringadozások csak ritkán fordulnak elő.
A kisebb köveknél az ártöbbletet a magasabb csiszolási költségek okozzák. Egy egykarátos kő csiszolásához sokkal kevesebb munka és gyémántpor szükséges, mint 100 olyan kisebb kő megcsiszolásához, amely összesen tesz ki egy karátot. A nyers kövek ára körülbelül nyolcada-tizede a csiszoltakénak.
A drágakőként felhasznált gyémánt értékét a 4C alapján határozzák meg: Colour (szín), Clarity (tisztaság), Carat (tömege karátban), Cut (csiszolás).

Címkék