Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamis gyógyszerekre 10 milliárd eurót költenek az európaiak

Hamis gyógyszerekre 10 milliárd eurót költenek az európaiak
Infovilág

A Pfizer megbízásából készült felmérés szerint a nyugat-európai állampolgárok évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek kétes eredetű, jórészt hamis gyógyszerekre. A tizennégy európai országban 14 ezer megkérdezett részvételével készült felmérés szerint ötből egy állampolgár legalább egy alkalommal vásárolt már vény nélkül receptköteles gyógyszert, amelyet illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül szerzett be. A vizsgált országok népességszámára vetítve ez azt jelenti, hogy 77 millió európai lakos teszi kockára életét azzal, hogy a legális gyógyszer-kereskedelmi csatornák helyett nem megbízható helyen vásárol. Ami még aggasztóbb, a válaszadók 23 százaléka egyáltalán nem érzi kockázatosnak, ha orvosi rendelvény nélkül szed be receptköteles gyógyszert.

Az évente eladott veszélyes készítmények összértékét a vásárlók aránya alapján becsülték meg a kutatók.

Bár a szakértők szerint az online értékesített gyógyszerek az esetek 50-90 százalékában hamisak lehetnek, sokan mégis vállalják a veszélyeket. A Pfizer elemzése szerint a megkérdezettek 33 százaléka a kényelmi és a gyorsasági szempontokat, 39 százaléka a spórolási lehetőségeket szem előtt tartva döntött az online gyógyszervásárlás mellett.

Az online kínált gyógyszerek között a "legnépszerűbbnek" a különböző fogyasztószerek bizonyultak. Az illegális forrásból vásárlók 45 százaléka vett már ilyen készítményt. A H1N1 vírusnak köszönhetően szintén kelendőek az influenza kezelésére javallott termékek, amelyeket a tiltott helyeken vásárlók 35 százaléka próbált már. A kockázatvállaló lakosság körében az előbbieken kívül szintén jelentősnek bizonyult az erekciós problémák kezelésére ajánlott készítmények (25%) és a dohányzásról leszoktató termékek (19%) rendelési aránya.

A vizsgált országok közül a német és az olasz fogyasztók teszik ki magukat a legnagyobb arányban az illegális forrásból beszerzett gyógykészítmények fogyasztásával járó veszélyeknek. Németországban ugyanis a megkérdezettek 38, Olaszországban 37 százaléka ismerte be, hogy vásárolt már receptköteles készítményt orvosi javallat nélkül. A spanyol és norvég fogyasztók 30-30, az osztrákok 27, az írek 21, a svájci, dán, svéd és belga megkérdezettek több mint 15, a francia, finn és brit válaszadók több mint 10 százaléka döntött már hasonló módon. A vizsgált országok közül Hollandia lakosai bizonyultak a legóvatosabbnak, körükben éppen 10 százalékos azok aránya, akik a legális értékesítési felületeket megkerülve is vásároltak már gyógyszert.

Bár többen kritizálják a gyógyszergyártókat, mondván, hogy anyagi érdekeik okán felnagyítják a gyógyszerhamisítás problémáját, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind az Európai Unió komolyan veszi a helyzetet. A WHO szerint a kétes eredetű, hamis készítmények nem megfelelő, gyakran mérgező összetevőket tartalmaznak, így fogyasztásuk jelentős egészségügyi kockázattal jár, sőt akár halálos kimenetelű is lehet. Bár a gyógyszerhamisítás kifejezetten a szegényebb, fejlődő országokat érinti, egy tavaly decemberi közlemény szerint az Európai Unióban alig két hónap alatt 34 millió darab hamis pirulát foglaltak le, ami az ügyben nyilatkozó iparügyi biztos, Günter Verheugen szerint a "legrosszabb félelmeket is felülmúlja".

Címkék