Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

ACCA-felmérés: válság után lassan fordul jobbra a világgazdaság

ACCA-felmérés: válság után lassan fordul jobbra a világgazdaság
Infovilág

A világ legnagyobb, pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) 2009. IV. negyedévi felméréséből kiderül, hogy a fellendülésnek egyértelmű jelei mutatkoznak, figyelmeztet is ugyanakkor, hogy a tartós javulás még várat magára.

A kutatás résztvevői ezúttal nem csupán a megnövekedett üzleti bizalomról számolnak be: a válaszadók 46 százaléka hiszi, hogy a gazdasági körülmények javulni fognak vagy máris javulnak. Biztatóak a jelek a kereslet, a finanszírozáshoz való hozzáférés és cash flow javulását illetően is. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy Ázsia és Afrika egyértelműen a megújulás útjára lépett – az ACCA-tagok ott a bizalom és a bevételek javulásáról számolnak be; az európai és az amerikai gazdaságok továbbra is stagnálnak.

Mindezen jó hírek ellenére a világméretű fellendülés haladása valójában lassul.

A folyamatosan fejlődő ázsia-óceániai régióban jóval pesszimistább hangulat uralkodott el a 2009. év utolsó negyedévére az ACCA-tagok között. Nem hisznek ugyanis abban, hogy a nyugati országok képesek lesznek tartani a versenyt a jóval lendületesebb ázsiai gazdaságokkal.

Az összes régióra és ágazatra jellemző, hogy a beruházások továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak, jóllehet, ez egyre kevesebb esetben vezethető vissza a piaci finanszírozás hiányára. A munkanélküliség ugyanakkor még mindig emelkedik, és az államháztartás helyzete továbbra is sok elemzőt tölt el aggodalommal. Valós a veszélye ugyanis annak, hogy az eladósodott kormányzatok további megszorításokra kényszerülnek és ezzel az állami szektor teherként nehezedik majd a fellendülésre. Bármelyik e tendenciák közül vezethet W-alakú aktivitási pályához, vagyis a visszaesést követő rövid fellendülés után újabb visszaesés következik. Alátámasztja ezt az is, hogy a legtöbb szakember mindössze gyenge felzárkózást jósol, 11 százalék pedig három évre vagy annál is hosszabb időre becsüli a válság elhúzódását.

Bíztatóak viszont a jelek a munkaerő-piacon. A (2009 közepén tetőzött) elbocsátások száma jelenleg csökken a pénzügyi szektorban. A szervezet mégis aggodalmát fejezi ki amiért a vállalkozások továbbra is csökkentik a pénzügyi alkalmazottak képzésére fordított összegeket, figyelmeztetve, hogy az a munkáltatók kárára mehet, amikor a gazdaság ismét talpra áll.

Kateřina Benešová.„A negyedik negyedéves jelentésünk az első, ami konkrét bizonyítékokkal szolgál a gazdaság fellendülését illetően – mondta el Kateřina Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. – Egyre több pénzügyi szakember látja a fényt az alagút végén, sokaknak vannak azonban komoly aggályai a 2010-i befektetésekkel kapcsolatban. Úgy tekintenek az egészre, mint egy délibábra. Teljesítsen bármennyire is jól a szervezetük vagy a gazdaságuk, félnek, hogy a fellendülés csak káprázat…Mindent összevetve az ACCA még legalább egy évet jósol nehéz gazdasági körülmények között, ugyanakkor a pesszimistább tagok borúlátó jóslatai is valóra válhatnak” – mondta Benešová.

A csökkenő export és a súlyos pénzügyi válság miatt a közép-kelet-európai piacok jóval kisebb fejlődést tapasztaltak 2009 utolsó negyedévében, mint más régiók – mutat rá az ACCA felmérése, melyben 18 közép- és kelet európai ország 118 válaszadója vett részt. A régió tagjai felülvizsgálták korábbi kijelentéseiket és ezúttal jóval kisebbre becsülik a fejlődés ütemét, mint tették azt az előző negyedévben.

Az üzleti bizalom nem javult a harmadik negyedévhez képest, ami arra utal, hogy a kilábalás jóval lassabbnak ígérkezik. Igaz ez annak ellenére is, hogy a bevételi kilátások csak kis mértékben módosultak, a befektetési kilátások pedig átlagon felülinek mondhatóak.

Szűkebb környezetünk mindkét vonatkozásban sokkal jobban teljesített, mint Európa más országai. A magyarázat, hogy a beruházásokhoz szükséges tőkéhez hozzáférés a régióban kevésbé szigorított, és a jövedelmező befektetési lehetőségek a jelek szerint nagyobb számban fordulnak elő.

Nem ez az egyetlen jó hír. Úgy tűnik föl, hogy a kereslet fokozatosan kezd magára találni, a cash flow-nyomás enyhül, a heves valutaárfolyam-ingadozás pedig – ami a múlt két évben jócskán hozzájárult a régió instabilitásához – ismét kezd gyengülni.

A sok jó hír ellenére az ACCA szerint a válság akár 18 hónapig is elhúzódhat a régióban. A közép-kelet-európai válaszadók fele pedig két évre vagy még többre számít.

Ennek lehetséges magyarázata lehet még a tanulmány szerint a régió kormányai iránti csekély bizalom. Csak a válaszadók hetede értett egyet a kormánya válságkezelő intézkedéseivel (szemben a világméretű negyeddel) és 47 százalék szerint a kormánya erején felül költekezik majd a következő öt évben (szemben a 30 százalékkal globálisan). A válaszadók csaknem egyötöde (nemzetközi: 12%) várja a kormány túl- vagy visszafogott költekezését, ami a fellendülés kisiklásához vezet.

Címkék