Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Munkahelyükön töltögetnek az irodai dolgozók

Munkahelyükön töltögetnek az irodai dolgozók
Infovilág

A 100 országban dolgozó több millió alkalmazott munkahelyi adatforgalmát ellenőrző és vizsgáló ScanSafe közleménye szerint a cég több mint 55 százalékos növekedést tapasztalt az irodai hálózatokból indított letöltési kísérletek számában. A letöltések elsősorban média-, és szoftverfájlokra irányultak. A cég szerint a növekedés hátterében az áll, hogy az internetezők egyre nagyobb arányban döntenek úgy, hogy jogvédett tartalmak letöltésére nem saját otthoni előfizetésüket, hanem a munkahelyi internetes hozzáférésüket használják.

A ScanSafe termékmenedzsere, Spencer Parker a cég tapasztalatainak ismertetéskor hangsúlyozta: az alkalmazottak tévesen úgy gondolják, hogy ugyanúgy és ugyanolyan célokra használhatják a munkahelyi, mint az otthoni előfizetésüket. A szakértők szerint a dolgozók nem számolnak sem az esetleges felelősségre vonás lehetőségével, sem a jogsértésnek a munkahelyüket sújtó következményeivel. A szakértő szerint ugyanakkor az illegális letöltés miatt induló peres eljárás tetemes anyagi terhet róhat a munkaadókra, sőt, a letöltés alatt a médiafájlokkal nemritkán együtt érkező rosszindulatú programok és víruso károkat tehetnek a vállalkozás számítógépes rendszerében.

A ScanSafe tanácsai szerint a munkaadóknak érdemes az internethasználatra vonatkozó olyan munkahelyi irányelveket meghatározni, amelyek nem csupán a szabályokat, de megsértésük következményeire vonatkozóan is tartalmaznak előírást. A szakértők szerint célszerű továbbá, ha a dolgozó hivatalos formában, aláírásával is igazolja, hogy ismeri a nethasználat feltételeit. Az irányelvek meghatározása mellett a ScanSafe olyan biztonságtechnikai szoftverek és rendszereszközök használatát is javasolja, amik a vírusvédelem mellett blokkolják az illegális weboldalakhoz való hozzáférést is.

Címkék