Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csempészcigaretta: az illegális gyilkos

Csempészcigaretta: az illegális gyilkos
Infovilág

A Channel 4 televízió beszámolója szerint a Nagy-Britanniában eladott hétből egy csomag cigaretta illegálisan érkezik az országba, zömmel Kínából vagy Kelet-Európából. A csempészáru mintegy fele

az illegális piacra készült termék, másik fele viszont ismert márkák jelzéseivel ellátott hamisítvány.
Az illegális kereskedelmet bűnözői hálózatok bonyolítják, hatalmas haszonnal. Egy-egy konténernyi hamis cigaretta akár egymillió fontot is érhet, aminek értékesítésével évente mintegy 4 milliárd font bevételtől esik el az államkincstár. A szakértők szerint az iparnak és a gazdaságnak okozott anyagi kár viszont csak egy része a problémának. A csempészcigaretta tovább növeli a dohányosok, és főleg a fiatal dohányosok számát, jócskán növelve ezzel az elszívott cigaretták és a dohányzáshoz köthető betegségekben elhunytak arányát.

A szakértők szerint az illegális kereskedők egyértelműen felelőssé tehetők azért, hogy egyre több fiatal szokik rá a dohányzásra. A csempészárut meg tudják fizetni, ráadásul a kereskedők nem nézik, hogy kinek adják el a cigarettát, így akár kiskorúak is vásárolhatnak náluk.

Robert West, a dohányzás káros hatásait vizsgáló orvos professzor szerint a csempészcigaretta alacsony ára miatt a dohányosok fogyasztása látványosan megemelkedhet, hiszen ugyanazon az áron kétszer annyi cigarettát vehetnek, mint ha a legális beszerzési forrást választanák. A megnövekedett fogyasztás viszont tovább növeli a halálos betegségek kialakulásának kockázatát, aminek eredményeképpen – a szakértő számításai szerint – évente legalább 4000 fővel nő meg a dohányzás következtében elhunytak száma az Egyesült Királyságban.

Címkék