Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Postafon – virtuális mobilszolgáltató lett a Magyar Posta

Postafon – virtuális mobilszolgáltató lett a Magyar Posta
Infovilág

Ugyanebben a pillanatban, tehát 14 óra 11 perckor adta ki a bejelentést kommentáló három mondatos, korrekt és lovagias nyilatkozatát Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke: "A Magyar Posta belépése tovább erősítheti a versenyt a magyar mobilpiacon. A Vodafone és a Magyar Posta megállapodása azt jelzi, van igény és lehetőség saját hálózat nélküli szolgáltató megjelenésére, a már piacon lévő és az oda belépni szándékozó szolgáltatók közötti megállapodására. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) üdvözli a Magyar Postát a magyar mobilpiacon és abban bízik, hogy az új szereplő megjelenése tovább erősíti a piaci versenyt, ami mindannyiunk számára előnyös, hiszen tovább csökkenhetnek az árak miközben nő a választék".

A részletek: az Infovilág által már beharangozott szolgáltatás Postafon névre hallgat, szerencsésen egybehangzik a társ, a Vodafone jól bejáratott nevével. Hazánkban a Postafon az első virtuális mobiltelefon-szolgáltatás. A lényege: a Magyar Posta a saját égisze alatt továbbszolgáltatja egy meglévő mobiltelefon-társaság kínálatát – egyelőre meglehetősen korlátozott formában. A sajtóbejelentés részvevői megtudhatták: a szerződő felek legfőbb törekvése, hogy olyan helyen is lehessen a mobiltelefont és szolgáltatást vásárolni, ahol eddig nem lehetett. Erre kiváló lehetőséget kínál az ország csaknem valamennyi településén jelen lévő Magyar Posta. A Postafont mostantól 721 postahivatalban megvásárolható; háromszáz olyan helyen is, ahol mostanáig egyik mobilszolgáltató sem vetette meg a lábát. A Vodafone-nak a postával együtt sikerült, a többi között Hévizen, Ercsiben, Villányban, Zalakaroson stb.

Szűts Ildikó és Beck György. (Foto: Mezriczky László)A Postafon-csomag tartalma: egy Samsung E1120 jelű készülék (hétezer forint, ebből 350 forint lebeszélhető), toábbá a sim-kártya (1550 forintért, ugyancsak 350 forint lebeszélhetőséggel). Az Infovilág tudósítójának érdeklődésére elmondták, hogy a feltöltőkártyás rendszerű szolgáltatás percdíja minden időszakban és minden irányban 35 forint. Ugyanennyit számláznak az sms-ért is. Egyelőre itt ér véget az alapszolgáltatás, miután a lényeg az egyszerűség és a kiszámíthatóság volt. Akinek ennél többre van szüksége, az külön megállapodhat a szolgáltatóval, a Postafonnal. A Magyar Posta az idén 5000, jövőre már 70 ezer ügyféllel számol.

A most bejelentett virtuális mobilszolgáltatás nem egyedi a szakmában, csak nálunk az első. Külföldön (portugál, olasz és ír példát említett a posta vezérigazgatója) már bevált. A dr. Beck hozzátette, hogy az általa képviselt világcégnek sok helyütt van már hasonló, ugyancsak jól működő megállapodása virtuális szolgáltatásra. A posta ezzel az új területtel szeretné a – többi között az elektronikus levelezés (internet, e-mail) folytán – megcsappant bevételeit növelni. A Postafon egy újabb bástyája lehet az emberi civilizáció és kapcsolattartás egyik legrégibb és legtekintélyesebb, a bizalmon (is) alapuló szolgáltatásformájának.

Újságírói kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a Magyar Posta azért választotta a Vodafone-t, mert éppen évtizeddel ezelőtt, a mobilszolgáltató magyarországi leányvállalatának alapításakor a posta is résztulajdonosa volt a társaságnak, másrészt pedig nagyon jó ajánlatot kapott tőle. Arra a kérdésre, hogy miként osztozik a két cég a bevételeken, Szűts Ildikó és Beck György egyszerre válaszolt: "üzleti titok".

Címkék