Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Számvetés és jövőkép – a magyar információs társadalom fejlődéséről

Számvetés és jövőkép – a magyar információs társadalom fejlődéséről
Infovilág

Magyarország fejlődése és felzárkózása a fejlett társadalmakhoz azon (is) múlik, hogy milyen ütemben és intenzitással épülnek be mindennapjainkba a fejlett info-kommunikációs technológiák és a használatukhoz szükséges gondolkodásmód. Az informatika és a digitális világ ugrásszerű térhódítása megköveteli, hogy az ország fejlesztési stratégiájában kellő súllyal szerepeljen az info-kommunikáció. Ezért ülnek össze november 19–20-án eszmecserére a kormányzati, közigazgatási, önkormányzati ágazat képviselői, valamint az üzleti élet vezető informatikai cégei, hogy nyílt fórumokon ütköztessék álláspontjaikat és elképzeléseiket Magyarország jövőjéről.

Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a siófoki konferencia szervezője szerint a rendezvény nemcsak hiteles és önkritikus képet ad Magyarország állapotáról, de a széles körű párbeszédben a követhető utak is világosan kirajzolódnak. Hangoztatta: „A kezdetektől ismerjük azt az összefüggést, ami szerint társadalmunk és gazdaságunk fejlődési gyorsasága, a fejlett információs társadalommá és gazdasággá alakulása múlik  azon, hogy a mindenkori kormányzat mennyire ismeri fel az info-kommunikáció fejlődést gerjesztő szerepét, s emiatt rásegít szabályozási, támogatási és fejlesztési stratégiájával. Ezt a gondolkodásmódot, szemléletváltozást kérjük évről évre számon a kormányzat e témában megbízott döntéshozóitól.”

A konferencia részvevői mások között: Oszkó Péter pénzügyminiszter, dr. Varga Zoltán önkormányzati miniszter, dr. Baja Ferenc, az informatikáért felelős kormánybiztos, Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke. Az üzleti élet meghatározó szereplői közül jelen lesz többek között Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója; Lazarovits Márk, a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója; Papp István, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese. A kétnapos eseményen az információs társadalom jövőképének megrajzolásába már bekapcsolódnak a következő kormányzati ciklusban, 2010-ben, a kormányalakítóként szóba jöhető pártok szakemberei is, így másokkal együtt mondja el pártjának információs társadalom fejlesztési stratégiáját Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője is.

A konferencia díjátadónak is helyt ad: az E-közigazgatás és Neumann-díjakat Baja Ferenc és Stumpf István adja át.  A kiállítással egybekötött, közel mintegy ötszáz fős látogatottságra számító konferenciáról további tudnivalók itt.

Címkék