Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonságos orvosságok, hatékony ellátás – tanácskoznak a patikusok

Biztonságos orvosságok, hatékony ellátás – tanácskoznak a patikusok
Infovilág

"Biztonságos gyógyszerek, hatékony gyógyszerellátás"– ez a jelmondata a november 13–15. között tartandó konferenciának. Mint Klebovich Imre főtitkár a mai tájékoztatón elmondta: az öt legrégebbi hazai szervezet egyike, a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság 3–5 évenként rendezi meg kongresszusát. Ezúttal meghatározó jelentőségű, hogy immár csaknem egy éve iktatták törvénybe a gyógyszerészek foglalkozásdoktori címét és jogszabály ismeri el a gyógyszerészi gondozást. Újdonság továbbá, hogy a patikai gyógyszerkiadás egészségügyi szolgáltatásnak számít, vagyis nem kizárólag kereskedelmi tevékenység. A patikus tehát már "nem aranyoskám, hanem doktornő", aki nem csupán a kockázatokról és a mellékhatásokról tájékoztat, hanem együttműködi az orvossal a terápiában is. Eddig több mint 1200 patikus vett részt továbbképzéseken, és jelenleg már körülbelül hatszáz gyógyszertár fejt ki gyógyszerészi gondozást.

A hétvégi kongresszuson beszámolók hangzanak majd el a gyógyszerészi gondozás meghonosításáról és az ezzel összefüggő időszerű teendőkről. Ha ugyanis napi gyakorlattá válik a gyógyszerészi gondozás, javulhat a krónikus megbetegedések korai felismerésének aránya, biztonságosabb és hatékonyabb lesz a gyógyszeres terápia. Mindez egyszersmind az egészségügyi költségek látványos mérséklődését is eredményezi.

Szó esik majd az eszmecserén azokról a következményekről, amelyeket a liberalizáció gyakorolt a gyógyszerészi tevékenységre. Ebben az összefüggésben megkülönböztetett figyelmet érdemel a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság májusi határozata, ami kimondja: a színvonalas és a betegek érdekét előtérbe helyező gyógyszerellátó tevékenység elválaszthatatlan a patikus szakértelmétől, szakmai és egzisztenciális függetlenségétől. E céloknak megfelelően kell korszerűsíteni mihamarább a hazai gyógyszerképzést és -továbbképzést.

Címkék