Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eaton NV 1000H szünetmentes tápegység – szerény és stabil

Eaton NV 1000H szünetmentes tápegység – szerény és stabil
Infovilág

Egy zöld LED folyamatos fénye jelzi a hálózati üzemmódot, ha ez villogni kezd, akkor az akkumulátor táplálja a fogyasztóinkat. Az átváltás gyors, de a visszaváltásnál a szünetmentes megvárja, hogy a hálózat egy ideig stabilan járjon, hiszen gyakorta jön meg a villany, majd rögtön el is megy, nem sikerül az indulás. Ilyenkor nem terhel rá a hálózatra, segítve a sikeres visszakapcsolódást. Ha a hálózat jó pár másodperce dolgozik, akkor visszakapcsol. Egy terhelésjelző oszlop mutatja hálózati üzemben a fogyasztóink által képviselt terhelést. Amikor akkus üzemben dolgozik a szünetmentes, akkor az akku kapacitását jelzi. Itt azért e gondoljunk valami precíziós műszerre, mindössze négy LED alkotja a mérőoszlopot. Ezen túl egy piros hiba LED is létezik a gépezeten a hibás üzemállapot jelzésére.  Mondhatjuk, hogy a fények a szükséges és elégséges információt át tudják adni részünkre.

Valljuk be, hogy senki sem nézegeti a szünetmentest, csak akkor, ha az megszólal. Addig csöndben teszi a dolgát. Apropó, csönd, nem tetszett a tesztelőnek, hogy a hátlapi ventilátor állandóan forgolódik. Ez két okból problémás: az egyik a zaj, a másik a por. A szünetmentes általában a legalacsonyabb ponton, azaz a padlón foglal helyet. Itt szállingózik a legtöbb por, hiszen minden lépésünkkel felkeverjük azt, ami már leülepedett a padlóra. A szünetmentes ventillátora ezt szívja magába és előbb utóbb teletömi magát porral. A jelek szerint egy hőfokszabályzó már nem fért bele a termék árába.

Visszatérve a hangjelzésre: négyféle van belőle: 1. elment a villany (áramszünet), 2. fogyóban az akku, 3. túlterhelés és 4. hiba. A berendezés az üzemállapotát USB-vonalon is képes jelezni. A  készülékhez mellékelt CD-n levő program a gyártmányválaszték többi tagjához is használható. Az egyes képek attól függően változnak, hogy melyik UPS-t monitorozzuk – feltételezve, hogy többféle szünetmentest felügyelünk.

A program segítségével már differenciáltabb információkat kapunk (feszültség, kapacitás és hőmérséklet – ezért érthetetlen a ventilátor vezérlésének kihagyása), sőt, ki és bekapcsolásra is nyílik lehetőség, avagy a szünetmentes jelzése alapján a gép elaltatása is megoldható.

Nem beszéltünk még a szolgáltatott feszültségről. Ez „módosított szinusz” névre hallgat, ami hálózati üzemben a hálózati szinusznak megfelelő jelet eredményezi, akkumulátoros üzemben ez négyszögjelesre módosul. A kimenetet hat IEC-csatlakozón adja. Ez két csoportban, 2+4 elrendezésben található a kimeneten – semmi külön lekapcsolhatóság, csak így jött ki.

Címkék