Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gaskó-recept szerint Ferihegyen? – A budapesti repülőtér nem játszótér

Gaskó-recept szerint Ferihegyen? – A budapesti repülőtér nem játszótér
Infovilág

A vasutassztrájkok esetében már megismert rövid munkaszünetek nyilvánvaló célja csak az lehet, hogy a szakszervezetek a repülőtérnek minél nagyobb károkat, az utasoknak pedig további kellemetlenségeket okozzanak. Ezekkel a szakszervezetek a légitársaságokat, a Ferihegyen működő gazdasági társaságokat, azok mintegy 13 ezer munkavállalóját, de legfőképpen az utasokat büntetik.

Az értelmetlen rövid munkabeszüntetések bohózatot csinálnak a munkavállalói érdekérvényesítés egyik legerősebb eszközéből, melynek nyomán a sztrájk intézménye inflálódik, és kiüresedve elveszíti lényegét.

A budapesti nemzetközi repülőtér nem játszótér. Ferihegyen nem lehet és nem is szabad sztrájkolósdit játszani, mondván „aki bújt, aki nem, most sztrájkolok”. A BA tiszteletben tartja a munkavállalók jogát a sztrájkhoz, de az apró sztrájkocskák súlyosan veszélyeztetik a repülőtér biztonságát. Nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállalók felelőssége is, hogy az ország egyetlen nemzetközi repülőtere biztonságosan üzemeljen.

Figyelemre méltó egybeesés: úgy tűnik föl, hogy egyazon helyen írják a sztrájk forgatókönyvét a vasutas és a repülőtéri sztrájk számára is. Azonban a jól ismert Gaskó-recept nem működhet Ferihegyen. Egy esetleges gördülősztrájk a repülés és az utasok biztonságát kockáztathatja.

A repülőtéri dolgozók azt várják, hogy szülessék végre megállapodás az új kollektív szerződésről. Ez közös felelősség.

(Kiegészítés, 12:05) A szakszervezetek azért jöttek el, hogy becsapják maguk mögött az ajtót – így foglalható össze a sztrájktárgyalás mai napja a Budapest Airport és a szakszervezetek között.

A BA ma is – mint az elmúlt két héten minden egyes nap – egyeztetésre várta az érdekképviseletek vezetőit. A BA az egyik legfontosabb, a dolgozókat leginkább érdeklő témáról, az új kompenzációs rendszerről kívánta tájékoztatni az érdek-képviseleteket.

Érthetetlen módon a szakszervezetek meg sem hallgatták a munkáltató javaslatát. Nem voltak kíváncsiak a kompenzációs rendszerre, se szó, se beszéd kirohantak a tárgyalásról. A Budapest Airport felelősen, józanul kíván tárgyalni. Ezért tájékoztat(ná) minden tervéről a szakszervezeteket és ezért ül(ne) le velük tárgyalni.

Joggal vetődik fel ismét a kérdés: kit képviselnek a szakszervezetek vezetői? Ha a munkavállalók érdekeiért küzdenének, akkor bizonyára meghallgatnák a BA javaslatait.

A Budapest Airport holnap délelőtt 10 órakor újabb, remélhetőleg hasznosabb tárgyalásra várja a szakszervezeteket az új kollektív szerződés módosításáról.

Hatékonyabb egyeztetési rendszert javasolnak a ferihegyi szakszervezetek

A Légiközlekedés Egyesült Szakszervezet és a repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete közleménye:

"Ismét arra kérik a szakszervezetek a cégvezetést, hogy a jövőben írásban is küldjék el javaslataikat, és konkrét tervekről egyeztessenek a felek. Annak nincs értelme ugyanis, hogy a menedzsment órákon keresztül ismételgeti, amit egy mondatban is össze lehet foglalni: nem engednek szeptember óta változatlan ultimátumukból, és meg sem fontolják a szakszervezetek javaslatait.

A sztrájk december 23-i felfüggesztése óta eltelt csaknem egy hónap folyamán a menedzsment jottányit sem engedett először szeptemberben meghirdetett ultimátumából. A cégvezetés javaslata értelmében, beosztástól függően 15-31,6%-kal csökkennének a fizetések és harmadukkal csökkenne a szabadnapok száma a vezényelt munkakörökben dolgozók esetében. Ráadásul az új rendszerben a munkaidő-beosztások is tervezhetetlenné válnának, szinte lehetetlenné téve például egy öt napos nyári szabadság kivételét.

Azokat a dolgozóit akarja megkárosítani a Hochtief-Budapest Airport, akik évtizedes munkatapasztalattal, vállalva a túlórákat, az éjszakai és ünnepnapi műszakokat, havonta összesen 120-130 000 forintot visznek haza. Ezek a munkavállalók világszínvonalú munkát végeznek, a nemzetközi légiközlekedés biztonságát szavatolják éjjel-nappal.

A tervezett esztelen megszorításokat a szakszervezetek nem tudják elfogadni, új koncepciót viszont szeptember óta – amikor először jelezték a munkaadónak kifogásaikat – a mai napig hiába vártak. Karácsony óta a tárgyalások nem haladtak előre, holott akkor épp ennek reményében függesztették fel a munkabeszüntetést a szakszervezetek.

Szemben a cég állításaival, a mai egyeztetés mintegy egy óra hosszúra nyúlt. A szakszervezetek átadták írásos javaslatukat a munkarendekre, beosztásokra vonatkozóan. Ezzel szemben a menedzsment ígéretével szemben sem tudta bemutatni ugyanezekre vonatkozó konkrét terveit. A jelenlegi elképzelések több területen elnagyoltak, tisztázást igényelnek, mielőtt dönteni lehetne róluk.
A munkaadó negyven percesre nyúlt „helyzetértékelés” után kétértelmű utalásokat tett elképzeléseire, leépítésekkel, illetve az egyes terminál bezárásával fenyegette meg a dolgozókat. A szakszervezetek képviselői a javaslatok pontos, leírt, adatokkal alátámasztott változatát kérték – hiába – majd ennek hiányában berekesztették a mai egyeztetést.

A hasonló esetek elkerülése végett a dolgozók ismét arra kérik a cégvezetést, hogy a tárgyalást megelőző nap legkésőbb a délutáni órákban írásos, konkrét javaslatokat tegyen le az asztalra, ha már nem hajlandó érdemben foglalkozni a szakszervezetek felvetéseivel. A dolgozói oldal ugyanis komolyan veszi a tárgyalásokat, ezért minden vezetőségi javaslatot szeretne alaposan tanulmányozni, mielőtt véleményt alkot róla.

A szakszervezetek továbbra is elkötelezettek a tárgyalásos megoldás mellett. Azonban meggyőződésük, hogy a javaslatok előzetes, írásos rögzítése nélkül felesleges az órákon át tartó egyeztetésekkel elvenni az időt hasznosabb teendőktől. A meddő szócséplés helyett a Hochtief-Budapest Airport vezetőségének is több ideje, energiája maradna egy új koncepció kidolgozására, vagy a szakszervezeti javaslatok megfontolására."

Címkék