Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ultimátum Ferihegyen – tárgyalás helyett újra sztrájk

Ultimátum Ferihegyen – tárgyalás helyett újra sztrájk
Infovilág

 

Ezért Jost Lammers vezérigazgató ma 16 órára újabb találkozóra hívta Csorba Attilát, a LESZ valamint Kovács Zoltánt, az RDSZSZ elnökét. A BA egyúttal felkérte a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatot ( MKDSZ-t), hogy közvetítőként segítse az érdemi párbeszédet.  

Erről volt szó a ma délelőtti egyeztetéseken:

A tárgyalások eddig a korábban egyeztetett módon zajlottak. A BA a szakszervezetek kérésének eleget téve átadta minden tervét az érdekképviseleteknek. Grafikonokat és statisztikákat készített a várható munkarendekről, beosztásokról, munkakörökre, sőt egyes munkavállalókra lebontva.

A műszakrendekkel kapcsolatban a Budapest Airport egyetlen jelentős változtatást tervez: az utasbiztonsági területen 12 óráról 8 órára csökkentené a napi műszakok hosszát. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer egyáltalán nem illeszkedik a forgalomi helyzethez. A csúcsforgalomban gyakran előfordul, hogy kevés munkavállaló áll rendelkezésre, a holt időszakokban pedig sok utasbiztonsági ellenőr feleslegesen tölti az idejét a repülőtéren. A rövidebb műszakoktól a BA a szolgáltatási színvonal javítását is várja. A többi munkakörben a BA nem kíván komolyabb változásokat végrehajtani.

A BA a mai napon a pótlékok rendszeréről tájékoztatta az érdekképviseleteket. A BA javaslata szerint a délutáni pótlék 20%, az éjszakai 35%, a megszakítás nélküli, délutáni 5%, a megszakítás nélküli éjszakai pedig 10% lenne. A BA javaslata jóval kedvezőbb, mint amit a Munka Törvénykönyve előír.

A MT szerinti és a BA által javasolt műszakpótlékok:

A műszakpótlékok változása nem érinti az alapbért. A változás az érintett területen dolgozóknál átlagosan 5%-os havi keresetcsökkentést jelentene.

A BA aláhúzta: meg kell változtatni a műszakpótlékok mértékét, hiszen a régi, már lejárt kollektív szerződésben lévő pótlékok irreálisan magasak voltak és jelentősen növelték a költségeket. Ezt a mostani gazdasági helyzetben nem lehet tovább fenntartani. A BA tavalyi forgalma messze elmaradt a várakozásoktól: 1,8 százalékkal kevesebb utas volt, mint 2007-ben. 2001 óta most fordult először, hogy csökkent Ferihegy utasforgalma.

A légitársaságok is nagyon nehéz helyzetben vannak. A tavaly megszűnt Sterling után, a mai napon a litván nemzeti légitársaság, flyLAL jelentette be: nem működik tovább.

Szűk esztendők következnek. Azért, hogy bírjuk a versenyt, spórolni és változtatni kell, a jelenlegi pótlékok pedig kiemelkedően magasak.  Hogy ne legyen szükség létszámleépítésekre, a BA-nak csökkentenie kell a költségeket.

Meglepőnek és felháborítónak tartja a Budapest Airport a szakszervezetek bejelentését a sztrájk folytatásáról. Az érdekképviseletek a tárgyalás kellős közepén álltak fel az asztaltól, hogy ismételten zavart keltsenek Magyarország légiközlekedésében és károkat okozzanak. Tették mindezt másfél hét folyamatos egyeztetés után, amely alatt a BA a megoldási lehetőségeket, a szakszervezetek pedig az ürügyet keresték egy újabb munkabeszüntetéshez.

Címkék