Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A postai szolgáltatások legmagasabb hatósági díjai

A postai szolgáltatások legmagasabb hatósági díjai
Infovilág

 A belföldi 50 grammos küldemények ára 100 forintra, a 30 grammos szabványleveleké 70 forintra emelkedik. Az elsőbbségi levelek kézbesítési díja 30 grammos kategóriában 100 forintra, 50 grammos küldemények esetében pedig 145 forintra változik. Az „ajánlott” szolgáltatás 2008-ban 190 forintért, a „tértivevény” különszolgáltatás 120 forintos díjjal vehető igénybe. – A postai szolgáltatások részletes díjszabását a Magyar Posta Zrt. valamennyi postahivatalban kifüggesztett tájékoztatója ismerteti.

Drágul a posta: új díjszabás 2008-tól


Januártól emelkednek a postai szolgáltatások díjai. Az árváltozás azonban nem ró nagy terhet a lakosságra, hiszen átlagpolgár évente átlagosan 2 levelet ad postára. Az áremelés érinti a hatósági és a nem hatósági áras postai szolgáltatásokat is – íja közleményében a Magyar Posta.


A növekvő energia- és egyéb költségek ugyanúgy érintik a Magyar Postát, mint bármely más gazdálkodót, így a társaság számára is elkerülhetetlenné vált az áremelés. A lakosság által leginkább igénybe vett szolgáltatások közül a szabványlevél és a képeslap feladási díja 30 grammos súlyhatárig 62 forintról 70 forintra emelkedik. A többletszolgáltatást jelentő elsőbbségi levelek díja a legalacsonyabb súlykategóriában öt forinttal, 100 forintra emelkedik januártól. A posta az elsőbbségi küldeményeket – a jogszabályban előírt 85 százalékot jelentősen felülteljesítve – 95 százalékban a feladást követő munkanapon kézbesíti a címzetteknek.

A lakosságot alapvetően érintő további változás az ajánlott és a tértivevény különszolgáltatások díjainak növekedése. Előbbi 10 forinttal 190 forintra, utóbbi 5 forinttal, 120 forintra emelkedik januártól. Két forinttal emelkednek az elektronikus értesítés és előrejelzés díjai.

A Magyar Posta folyamatosan vizsgálja a küldeményforgalmát; 2007-ben a teljes postai forgalomból 3 százaléknál kevesebb a lakossági levelek aránya. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy állampolgár évente 1,95 darab levelet ad postára. Így a levélfeladási díjak emelése összességében – figyelembe véve a lakossági levél és képeslap feladási szokásokat és a fogyasztói kosár összetételét – havonta kevesebb mint 2 forint többletkiadást jelent az állampolgároknak. A Magyar Posta szolgáltatási díjai nemzetközi összehasonlításban az áremelkedést követően is jelentősen elmaradnak az európai posták átlagától. (A szintén EU tag szomszédos Romániában 1,1 lejt, azaz 80 forintot, Csehországban 12 cseh koronát, azaz 116 forintot kell fizetni egy 30 grammos levél feladásakor, míg Németországban 0,9 eurót, azaz 225 forintot kérnek el a 30 grammos levél továbbításáért. )

Az ügyfeleknek a külföldre küldött levelekért és levelezőlapokért is magasabb díjat kell fizetni. Az európai országokba címzett, 20 grammos szabványlevélért a jelenlegi 180 forint helyett 200 forintot kérnek el a postákon.

A belföldi logisztikai szolgáltatások (például a csomagfeladás, gyorsposta szolgáltatás) átlagosan 3,9 százalékkal drágulnak januártól. Nem kell azonban többet fizetni az időgarantált csomagok feladásakor, amely szolgáltatás igénybe vételekor a Magyar Posta garantálja, hogy a csomagokat 2 munkanapon belül kézbesíti a címzettnek.

A Magyar Posta Zrt. a tarifaemelésekről árközleményben értesíti a lakosságot és üzleti partnereit. A postai szolgáltatások díjkivonatát hamarosan valamennyi postán kifüggesztik. Az új árak a társaság honlapján is megtalálhatók.

Postai világnap: 140 éves a Magyar Posta.

Címkék