Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vigyázat, kémkednek! – az iTunes legújabb verziója összeköt az Apple-szerverrel

Infovilág
A kéretlen ajánlattételnek ez a módja adatvédelmi szempontból kétségkívül aggályos. Akkor volna tiszta a jogi helyzet, ha a használó előzetesen hozzájárult volna adatainak fölhasználásához.

Az adatvédelem egyik alapelve éppen az, hogy az adatok továbbítása csak az előzetes engedély megléte esetén lehetséges. Kivételt képeznek az olyan körülmények, amikor ettől a bűnüldözés érdekében el lehet tekinteni.

Ausztriában nagy feltűnést keltett az Apple szabálytalan eljárása, és nyilatkozatot adott ki az ügyben az állami adatvédelmi hatóság is. Szakértők szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a felhasználó egérkattintással jelezhetné: egyetért (vagy nem ért egyet) adatainak felhasználásával.

Az iTunes „kémkedése” rossz hírbe hozhatja az internetes kereskedőt; annak ellenére, hogy csupán további zenei előadókat ajánl a felbukkanó ablak. Csakhogy a szörfözők joggal nehezményezik, hogy – jóváhagyásuk nélkül – árgus szemekkel figyelik internetezésüket. Az Apple megnyugtatásul közölte: nem gyűjtik, és nem értékelik az adatokat. Sőt, némi ügyeskedéssel megoldható, hogy a továbbiakban nem ugrik föl a zavaró ablak, s így abbamarad a személyes információk továbbítása. Ám ha a felhasználó az iTunes újabb verzióját telepíti, automatikusan ismét megjelenik a spion, és a probléma kezdődik előröl.

További információ: www.apple.com/de/itunes

Címkék